Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Naar de markt met Pien

Geplaatst op 03-02-2023  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: Joost Paijmans

Vroeger gingen wij wel eens naar ‘de heilige eik’. Nabij Oirschot stond daar een aan de Heilige Maria gewijd kapelletje en het ‘dauwtrappen’ op Hemelvaart dag leidde daar altijd naar die eik. Er was daar ooit een wonder geschied en naast een plaats van devotie was er ook vertier. Onze Lieve Heer heeft dan wel de ‘tollenaars’ en andere op geld beluste kooplieden uit de tempel gegeseld, maar veel verder als Jeruzalem is hij niet gekomen. Veel vraag en aanbod en dus vertier op deze heilige plaats en dat trekt niet alleen pelgrims maar ook allerhande volk die elkaar daar hopen te ontmoetten. Omdat er veel gescharreld werd en meer was de naam snel gevestigd. De ‘Meidenmarkt’! Maar dan wel onder Gods bijzondere zegen.

Z2023-02-03-naar-de-markt-met-pieno’n markt waar vraag en aanbod heersen en de (nieuwe) leden worden bediend was het doel van het bestuur van onze vereniging. Daar konden op donderdag 2 februari nieuwe leden kennis maken met vertegenwoordigers van tal van commissies en aanbieders van alles wat met roeien te maken heeft. De koffie was bruin (en gratis) en ook werden versnaperingen gepresenteerd.

Marktkoopvrouw Pien vroeg en kreeg de aandacht en met luider stemme deelde ze mede dat aan een aantal tafeltjes vrijwel alle commissies die Rijnland telde zich zouden presenteren en ze hadden iets meegenomen, dat betrekking had op hun activiteiten. Neem nou de Examencommissie (die als eerste aan de beurt was). Daar stonden Jan Cees en Joost en voor hen lagen het Rijnland boek en een clipboard, waar de prestaties van de kandidaten op aangetekend werden. “Zonder kennis geen examens en zonder examens geen permissies, dus komt allen tot ons”, was hun boodschap; de Soevie (Sociëteits- en Evenementencommissie) werd door Pien aangeprezen als misschien wel de beste commissie, maar zeker de gezelligste. Wat is er leuker dan de activiteiten van de vereniging op te leuken met eten en drinken? Daarbij werd gewezen op de aanwezige koffie en thee en de versnaperingen natuurlijk. Diny van de Instructiecommissie had een roer bij zich. Instructie gaat grotendeels over roeien, maar het sturen mag niet worden vergeten.

Wat ligt daar nou voor ding op tafel bij de de toerroei-commissie? Maria toonde een geitenpen. Die pen kan in de grond worden gedraaid en daarmee is een solide punt gevormd om de boot tijdens een tocht aan vast te leggen. Meteen al buiten Rijnland, zoals op de plas en verder richting de Aa-meertjes is de natuur al op zijn mooist, maar “plus ultra”, zeiden de Spanjaarden. Er is inderdaad meer, maar je moet er wel naartoe roeien. Wat heb jij nu meegebracht, Sylvia, vroeg Pien. Sylvia is er voor het wedstrijdroeien en had twee kornuiten meegebracht, die vertelden hoe het is, te trainen om je met de roeiers van andere verenigingen te meten. Ik ben te oud?! De duivel is oud! We hebben hier mensen die pas op hun zestigste zijn gaan wedstrijdroeien en de hele roeiwereld de stuipen op het lijf jagen, zo hard gaan ze. Als je dat allemaal naast elkaar zet, Job had het over marathon-roeien en op zee roeien. Bedoelde hij nou dat je met die boten ook de zee op kunt? Jazeker, zei Job. Soms zie je er ook een zeehond. En die branding dan? “Dat is een dingetje”, zei Job, maar niet onoverkomelijk, dan krijg je wel een heel brede vereniging te zien en dan hebben we het “aangepast roeien”, voor leden met een lichamelijke beperking en het “Jeugdroeien” voor teeners nog niet genoemd. En heb je even genoeg van roeien, dan is er de “Tuincommissie” voor de ‘groene vingers’ onder ons die zorgen voor onderhoud van het terrein en de “Werkploeg” voor onderhoud van het materiaal. En als je dan kunt roeien en je zoekt ploeggenoten dan kun je op zondagochtend komen en er samen op uit trekken”. Dat is voor leden die al kunnen roeien (met diploma's Theorie, Basis-C en Sturen-2) en ook op zoek zijn naar een ploeg.

2023-02-03-naar-de-markt-met-pien-2Daarmee werd een brug geslagen naar het tweede onderdeel van de avond. “Niet alleen kun je verder kennis maken met de aanwezige leden, maar ook kun je jezelf presenteren op een vraag- en aanbod formulier. Iedereen kan daarop aangeven wat zij of hij wil en wat hij of zij kan bieden”, zei Pien. Een voorbeeld: Ik ben een roei(st)er met Ba-C, Sturen 2 en bezig met Sturen vier en ik zoek een ploeg om er samen mee op uit te trekken. De vraag- en aanbod module op de site kan je zien als een groot prikbord zoals je die bij de supermarkt tegenkomt en gaan over het zoeken van een ploeg of als ploeg zoeken naar nieuwe roeimaatjes (hoofddoel) en dus het aanbieden van je talenten en ook het aanbieden of zoeken van (roei)kleding of (roei)materiaal (niet commercieel!).

Iedereen die dat wilde kreeg een formulier en die werden vol geschreven en op de ruit van de sociëteit geplaatst en natuurlijk was iedereen er als de kippen bij om te kijken welke wensen en welk aanbod werd gepresenteerd en wie en wat er beschikbaar was.

Een pluim voor het bestuur en alle mede-organisatoren voor deze avond die mede door de grote opkomst van nieuwe leden helemaal beantwoordde aan het doel: De (nieuwe) leden faciliteiten bieden die hun lidmaatschap voor hen en voor Rijnland tot een succes maakt.

En ook hier Gods bijzondere zegen? Helemaal heilig zijn ze niet bij Rijnland, maar we wachten het af.

 

Joost Paijmans

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Lanny Tan Lanny Tan
07 feb 2023 17:48

Het was een geanimeerde bijeenkomst onder de bezielende leiding van Pien en andere hulptroepen en niet op de laatste plaats alle commissie leden die enthousiast uitlegden wat hun commissie inhield. Het was niet Maria die de geitenpen vasthield maar Peter Schoof. Verder vroeg ik mij af wat er nu met al die A4-Tjes met wensen en aanbiedingen van iedereen gebeurt. Het zou toch zonde zijn als er verder niets mee gedaan wordt

Winfred Haase Winfred Haase
05 feb 2023 22:41

zeker complimenten voor het bestuur voor dit initiatief en voor de opmerkelijke reportage.

Lia Brouwer Lia Brouwer
05 feb 2023 16:06

Leuk verhaal Joost.

 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024