Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Nieuw wereldrecord voor Rijnland roeister

Geplaatst op 17-12-2020  -  Categorie: Bericht  -  Auteur: Rutger Hondelink

Bernelot Moens verpulvert oud record indoorroeien ‘geheel volgens plan’

20-12-12-nkir

 Voorschoten, zaterdag 12 december: buiten mist het, binnen - bij roeivereniging Rijnland – nemen twee roeiers deel aan het Nederlands Kampioenschap Indoor Roeien (NKIR). Zij gaat voor het wereldrecord bij de vrouwen ouder dan vijfenzeventig jaar. Hij gaat in gevecht met de magische grens van “zes plat” over een afstand van twee kilometer.

Vorig jaar stonden de tientallen roeimachines nog opgesteld in de grootste sporthallen van Amsterdam. Nu – gedwongen door de pandemie - roeiden de deelnemers online de wedstrijd, op eigen locatie. De ergometers stonden hiervoor in verbinding met het internet.

Zij had, met haar 75 jaar, zijn oma kunnen zijn. Mies Bernelot Moens roeide zich als studente drie keer naar het podium op een Europees kampioenschap. Ze keerde voor deze wedstrijd weer even terug in het veld met de snelste roeisters van Nederland. Een geldig wereldrecord dient namelijk online te worden gevaren.
De voorbereiding was voor Mies nogal stressvol, vertelde ze achteraf. Gelukkig verzorgde verenigingsgenoot Johan IJff de techniek, had Lucas die techniek in zijn race al getest en zorgde partner Guus voor schoenen met harde zolen, een gesmeerde ketting en video bewijsmateriaal.
Iedereen start op hetzelfde moment. Ondanks een herstart, ging Mies voortvarend weg. “Ik heb geen idee wat ik beter had kunnen doen: ik heb het voorgenomen plan uitgevoerd”, vertelt ze telefonisch. En dat zorgde ervoor dat ze het oude wereldrecord heeft verpulverd met precies twaalf seconden tot 8:17,6. Ze is daarmee nu houdster van drie wereldrecords: voor 60+, 70+ en nu ook 75+.

Hij had, met zijn 29 jaar, haar kleinzoon kunnen zijn. Lucas Veldmaat start iets na het middaguur aan zijn race, die verdeeld is in twee heats. Op een projectiescherm kan hij zijn positie ten opzichte van de rest van het veld zien. Hij start behoudend, maar schuift gestaag door het veld heen naar voren. Na driehonderd meter ligt hij eerste. Die plek houdt hij vast tot het einde. Hij verbetert zijn persoonlijk record met één seconde tot 6:08,9. Of dat snel is? Ga de volgende keer dat je bij de sportschool bent, op een roei-ergometer zitten en probeer maar eens een splittijd van 1:32 per 500 meter te halen…
Lucas eindigt in het eindklassement van zijn categorie (heren gevorderden) als achtste van 51 deelnemers. Als kers op de taart zamelt hij met zijn prestatie ruim dertienhonderd Euro in. Hiermee steunt hij Rijnlanders Mark Slats en Kai Wiedmer bij hun epische oversteek van de Atlantische Oceaan in een roeiboot. Zij zamelen op hun beurt weer geld in voor onderzoek naar kanker bij kinderen. Voor meer informatie: https://www.taliskerwhiskyatlanticchallenge.com/

 

Rutger Hondelink

 

 Klik hier voor het fotoalbum

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Herman van Kleffens Herman van Kleffens
02 jan 2021 15:00

Mies, gweldig, gefeliciteerd met je prestatie! Ook Lucas gefeliciteerd! Rutger, ik heb thuis een concept 2 en houd al jaren mijn score bij. Toen ik 67 jaar was zag ik dat ik op 31-10-2012 de 500m in 1:32,4 deed. Nu bijna 76 (zelfde cijfers alleen andere volgorde) haal ik dat niet.

Pauline de Blocq van Scheltinga Pauline de Blocq van Scheltinga
01 jan 2021 21:58

Hele diepe buiging voor zowel Mies als Lucas. Trots, dat wij dit hebben bij ons Rijnland.

Edmee Meima Edmee Meima
18 dec 2020 08:53

Ongelooflijk knap Toppers!

 
 
 
 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024