Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Nieuwjaarstoespraak, Rijnland leeft!

Geplaatst op 16-01-2023  -  Categorie: Bericht  -  Auteur: Hans Marten en Pien

2023-01-15-nieuwjaarstoespraakBij een nieuwjaarsreceptie hoort een toespraak. Omdat onze voorzitter, Hans Marten, helaas voor eventjes is geveld, zal ik die houden. 
Ik wil graag beginnen met het bedanken van de Hans Kerkers-groep voor de organisatie van deze borrel. 
Dank ook aan Willeke voor het organiseren van de nieuwjaarswedstrijd, die hieraan vooraf had moeten gaan, maar helaas – letterlijk - is afgeblazen. Super dat je, ook nu je niet meer in het bestuur zit, actief bent in de organisatie van de wintercompetitie. 

Wat leuk om met z’n allen hier vanmiddag het nieuwe jaar in te gaan. 
Dat is dan meteen natuurlijk het moment om even stil te staan bij wat het oude jaar ons heeft gebracht. 

2022 was het jaar, 
waarin we na corona weer ‘back to normal’ gingen;
waarin we nieuwe kleedkamers kregen;
waarin onze site met een stoplicht is verrijkt;
waarin we een record aan nieuw materiaal hebben aangeschaft;
waarin we van Libourne – wat in de wandelgangen het WK voor veteranen wordt genoemd - de bokaal voor de best presterende vereniging mee naar huis hebben genomen;
En waarin onze Lucas tweede op de Skiffhead is geworden in het eliteveld en ook nog de B-finale op de Holland Beker heeft bereikt. 

En 2022 was vooral ook het jaar waarin weer heel veel activiteiten op Rijnland hebben plaatsgevonden.
Ik denk aan alle toertochten, inclusief de voor gasten georganiseerde Geuzentocht;
Ik denk aan de Rijnland-Marathon;
Ik denk aan de eerste regiowedstrijd voor de jeugd die we op Rijnland hebben gehost in oktober in het kader van de Njord Najaarswedstrijden;
Ik denk aan de jaarlijkse lunch van de CARR;
Ik denk aan het superleuke Trappen en Happen dat de Soevie organiseerde;
En dan heb ik het nog niet eens over alle gebruikelijke uitjes en trainingen of over het feit dat het dankzij de samenwerking met Die Leythe en Skuytevaert nu ook mogelijk is om bij Katwijk in onze zeevier de zee op te gaan. 

Voor het komende jaar staan al dit soort activiteiten ook weer op stapel en zijn we als bestuur ook nog speciaal bezig met: 

  • het uitrollen van een veiligheidsplan in samenhang met het KNRB-beleid onder leiding van Christa
  • de verduurzaming van ons gebouw en de belangrijke keuzes die daarvoor moeten worden gemaakt onder leiding van Fred
  • en een facelift van de sociëteit (voor wie zich afvraagt wat er met de prijzenkast is gebeurd)

En we willen als bestuur ons ook in het bijzonder richten op wat onze vereniging een vereniging maakt, een gemeenschap, waarin mensen zich thuis voelen en aan hun trekken komen wat het roeien betreft. Een vereniging waarin iedereen naar eigen talent en kracht kan bijdragen. We tarten met z’n allen de trend in de samenleving van al maar minder vrijwilligers beschikbaar. Rijnland leeft! 

Nou kan zo’n toespraak natuurlijk niet alleen maar ‘upbeat’ zijn. In de input die Hans Marten me gaf, zag ik staan: ‘het glas is halfvol of halfleeg’. En al kan ik jullie verzekeren dat we de glazen vanmiddag vol schenken, hij heeft daarin gelijk. 
Want soms is het ook wel lastig om alles geregeld te krijgen.

Afgelopen jaar waren er weer heel veel mensen die de roeisport bij ons hebben ontdekt. Dat is fantastisch, maar tegelijkertijd is het een flinke kluif om al die mensen instructie te geven en vervolgens examens af te nemen. Dank voor iedereen die zich daarvoor inzet. Het nieuwe systeem met vaste instructieploegen, dat in 2021 is ingezet, werkt goed. De nood is niet meer zo hoog, maar we kunnen zeker meer instructeurs gebruiken, of mensen die dat willen worden. Dus meld je aan bij Diny!  

En dan over dat glas dat halfleeg is: het kloppend hart van onze sociëteit: de Soevie staat onder druk.
De Soevie, de commissie die de catering bij alle belangrijke evenementen organiseert, bestaat uit een kernteam, die de taken coördineert en een buitenschil van mensen die per activiteit aangeven of ze komen helpen. Die buitenschil is op sterkte, maar het kernteam bestaat momenteel slechts uit twee leden. Een van die twee, Eugenie, is al zes jaar actief en heeft - begrijpelijk genoeg - aangegeven dat zij er per 1 mei nu echt mee op gaat houden en de ander, Vincent, heeft - begrijpelijk genoeg - aangegeven dat hij uit het kernteam stapt als hij alleen over blijft! 

Kortom, we zijn naarstig op zoek naar versterking. Door een handige taakverdeling kost het niet veel tijd om in het kernteam te zitten; het werk wordt verdeeld in hanteerbare brokken. Dus alsjeblieft, maak ons gelukkig en trek me straks aan mijn mouw om te zeggen dat je inzetbaar bent of meld je aan bij Eugenie! 

En dan nog zoiets: we hebben de afgelopen twee jaar de jeugdafdeling op Rijnland weer gerevitaliseerd, voor zover is het glas halfvol, maar het is halfleeg waar het de begeleiding betreft. Caré verzet titanenwerk. Dank daarvoor en dank voor degenen die haar daarbij al helpen, maar het zijn er nog niet genoeg. Daardoor kan de jeugdsectie niet echt doorgroeien. We zitten nog heel ver af van het percentage van 20 % jeugdleden dat de KNRB als minimum ziet. Dus ook hier geldt: we zoeken instructeurs, coaches of mensen die zich op een andere manier voor de jeugd willen inzetten. Meld je aan bij Caré of stimuleer anderen om dat te doen. 

Ten slotte. Deze week zat ik na een keelontsteking en een vakantie voor het eerst sinds een paar weken weer in de boot. Dat viel niet tegen en toen ik daarna tevreden mijn bootje stond te poetsen, hoorde ik bij de C4 die naast mij werd afgedroogd mensen vragen aan een ploeggenoot ‘en hoe vond je het roeien gaan?’ waarop deze vrouw in huilen uitbarstte. Ik was natuurlijk meteen alert; was er wellicht een probleem dat ik als commissaris roeien kon helpen oplossen? Maar toen hoorde ik de vrouw enigszins bedremmeld vaststellen: ‘Eigenlijk huil ik nu van geluk!’ Ze bleek na een lange tijd voor het eerst weer in de boot te hebben gezeten. En dat had haar zo’n goed gedaan! Toen dacht ik, ja, die emotie is herkenbaar, zo belangrijk is dat roeien voor ons. Wat héérlijk dat we het kunnen doen! Wat héérlijk ook dat we dat samen als vereniging voor elkaar mogelijk maken! 

Dus laten we toasten op onze mooie vereniging: dat Rijnland ons ook dit jaar weer veel beweging en veel gezelligheid gaat brengen!
 

Namens het bestuur van Rijnland,
Hans Marten, voorzitter en Pien, commissaris roeien

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2023 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 29 september 2023