Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Oceaanroeien, de ultieme duursport.

Geplaatst op 26-09-2017  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: Nico van Ravesteyn

Meer mensen beklommen de Mount Everest of vlogen als ruimtevaarder rond de aarde , dan roeiers die een oceaan over hebben geroeid. Dit was een zin uit de boeiende lezing van Mark Slats op 20 september j.l. op Rijnland. Het ging over zijn voorbereiding op de oceaanrace waaraan hij eind 2017 meedoet. Hij weet waaraan hij begint. Uitvoerig heeft hij zich laten informeren door andere oceaanroeiers, zoals Ralph Tuijn, sportartsen en voedings-specialisten voor duursporten. Belangrijk is zijn zee-ervaring. Hij zeilde in zijn eentje in ruim 200 dagen de wereld rond, een nationaal record. Over navigatie, zeeziekte en hoge golven maakt hij zich niet veel zorgen. Het grootste deel van het traject van ruim 3000 zeemijl kan je stroom en wind mee verwachten. Maar hij wil ook in zijn klasse winnen, liefst in een recordtijd. Hem is voorgerekend dat je daarvoor 18 uur per dag stevig moet doorroeien. Dit in blokken van 3 uur met een korte rust om voldoende te eten ( ca. 8000 kilocalorieën per dag) en te drinken. Dan blijven er zes uur slaap per dag over, zou dat voldoende zijn ? Een drijfanker moet de boot dan op koers houden. Zijn voedsel zal hoofdzakelijk bestaan uit speciale calorierijke, maar licht verteerbare gedroogde maaltijden die je snel met heet water kunt klaarmaken en tussendoortjes als energierepen.

2017-09-26-oceaanroeien-3

Vanaf dit voorjaar trainde hij al hard en gevarieerd. Om een idee te geven, hij doet nu gemiddeld per week 20 uur duurtraining, nl.:

  • twee tot driemaal per week ongeveer 8 uur roeien in zijn solo-oceaanboot van Scheveningen naar IJmuiden en soms direct verder via het Noordzeekanaal naar Haarlem .
  • Driemaal per week een uur fitness , o.m. gewichtheffen.
  • Eenmaal per week 2 km zwemmen en zo mogelijk ook nog ruim 120 km fietsen.
  • Daar tussendoor nog een tot twee keer 40 km thuis op de ergometer . Dat alles met een hartslag van maximaal 140 slagen/minuut .

Hij neemt als regel een dag per twee weken een rustdag, maar zo nodig vaker.

De wekelijkse roeitochten geven Mark veel vertrouwen in zijn boot, met wind mee kan hij een snelheid van 4 knopen halen en met flinke golven surft zijn Peanuts met wel 7 knopen omlaag !

Hij had zijn boot naar Rijnland meegenomen, zodat men kon zien hoe klein deze notendop is waarmee bij de Atlantische oceaan gaat bedwingen. Maar alles is nu gemonteerd: kompas en andere  navigatie-apparatuur, een watermaker, marifoon en satelliet-telefoon, radardetectie (AIS), de zelfstuurinrichting, accu's en zonnepanelen om dat alles te voeden.

Gevraagd naar zijn mentale voorbereiding antwoordde Mark dat hij daarvoor veel praat met ervaringsdeskundigen en filmpjes over deze race bekijkt. Zie bijvoorbeeld  https://www.youtube.com/watch?v=f2nbp0tlivI .  Verder is hij gewend lange tijd alleen op zee te zitten. En natuurlijk, hij is erg competitief ingesteld . Zijn motto is Stop thinking about it, stop dreaming, just do it and everything is possible !

Tijdens de race zal de bekende oceaanzeiler Dick Koopmans jr. hem helpen de meest ideale route te volgen op basis van weer-, stroming en golfvoorspellingsprogramma's .

Desgevraagd gaf Mark toe dat financiële giften voor deze reis nu zeer welkom zijn. Hij komt nog 30.000 euro tekort omdat tot nog toe te weinig sponsors gevonden werden.

Zijn speciale banknummer voor de race is : NL60 RABO 0368 019497 , t.n.v. Mark Slats, Wassenaar.

2017-09-26-oceaanroeien-2

Tenslotte meldde Mark nog dat hij tijdens zijn race een inzamelingsactie “ROW4Cancer” onder zijn volgers start voor kankeronderzoek. Marks moeder, zijn grootste supporter, heeft nl. longkanker terwijl ze nog nooit gerookt had en gezond leefde. Hij heeft voor deze actie contact opgenomen met het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

Zodra de race start zal ik via de site van Rijnland bekend maken hoe wij kunnen zien hoever Mark vordert met zijn race.

Nico van Ravesteyn

2017-09-26-oceaanroeien-1

 

 

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024