Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Oproep voor oud topsporters

Geplaatst op 29-08-2023  -  Categorie: Bericht  -  Auteur: Caroline Wortelboer

2023-08-29-oproep-voor-oud-topsportersMedisch onderzoekers (en oud- Olympiërs) Maarten Kloosterman en Piet Bon zijn op zoek naar toproeiers om deel te nemen in wetenschappelijk onderzoek naar het effect van topsport op de lange termijn gezondheid. In dit geval gaat het om onderzoek naar de verwijding van de grote lichaamsslagader of de aorta.

Vanuit de aorta ascendens oftewel het opstijgende deel van de grote lichaamsslagader ontspringen onder andere de kransslagaders die de hartspier van bloed voorzien.  Zie ook bijgevoegd plaatje. Als bestuur vinden we het zinvol om onderstaand bericht onder de aandacht te brengen van oud toproeiers. Ons verzoek is, of jullie dit bericht ook kunnen doorsturen naar oud roeimaten die op topniveau hebben geroeid maar geen lid meer zijn.

Caroline Wortelboer, secretaris 

 

Beste oud toproeier/roeister, 

We hopen dat dit bericht jou in goede gezondheid bereikt. Graag willen we je uitnodigen, als je hebt meegedaan aan een EK, WK, en/of OS om deel te nemen aan een onderzoek naar een (te) grote aorta ascendens bij oud-toproeiers/roeisters (45 jaar en ouder). De Amerikaanse cardioloog Churchill vond bij 31% van oud top-roeiers /sters een (te) grote aorta ascendens (dit onderzoek vind u in de bijlage).

Er is nog weinig bekend over de betekenis hiervan. Om meer te weten te komen over de effecten van een (te) grote ascendens bij oud-toproeiers/roeisters, organiseren we in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Roeibond en de sportcardiologie van het AMC (dr.H.Jørstad cs.) een onderzoek.

We hopen ook steun te krijgen van de Hartstichting en particulieren om dit onderzoek mogelijk te maken. (Als u als particulier wilt bijdragen aan dit onderzoek, wordt dat op prijs gesteld). Indien u wilt deelnemen ontvangt u een enquêteformulier; afhankelijk van de uitslag van deze enquête kunt u in aanmerking komen voor verder onderzoek. Het eerste onderdeel van dit onderzoek zal een echo van de aorta ascendens zijn.
Afhankelijk van de uitslag van die echo volgt eventueel verder onderzoek. Het doel is om meer inzicht te krijgen in de gevolgen van een (te) grote ascendens bij oud-toproeiers/roeisters. En of we ons zorgen moeten maken en eventueel preventieve maatregelen moeten treffen.

Indien je geïnteresseerd bent om deel te nemen aan dit onderzoek, dan verzoeken we je vriendelijk een e-mail te sturen naar: atroa.ieor.[antispam].@gmail.com (in de cc) met je gegevens en roeihistorie. 

Omdat ons adressenbestand mogelijk niet volledig is, willen we je vragen om deze e-mail te delen met je collega top-roeier/sters, zodat zij ook op de hoogte kunnen zijn van dit onderzoek.


Namens het Roei Aorta Team,

Maarten Kloosterman & Piet Bon

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024