Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Over sturen, is geen sinecure

Geplaatst op 12-04-2021  -  Categorie: Bericht  -  Auteur: Saskia de Vlas

De vieren zonder stuurmannen worden alleen gebruikt voor de baanwedstrijden waarbij je dus alleen recht moet sturen. Door corona worden er nu heel veel zonder stuurman vieren gebruikt, die door bochten en bruggen gestuurd moeten worden en dat is geen sinecure.
Dat vraagt van de boeg als de stuur voorin zit en van de slag als het stuurtje op de slagplaats staat zeer ervaren roeiers, maar ook stuurervaring. De meeste stuurtjes staan op de rechter voet, maar er zijn boten waarbij die op de linkervoet staan. Wat zeker niet ideaal is.
Bij het scullen is het net iets makkelijker dan bij het boordroeien. De ongelijke kracht die gegeven wordt aan de riemen veroorzaakt moeilijke te sturen 4 zonder.
En waar deze ongestuurde vieren erg gevoelig voor zijn is “uit het roer lopen”. Als je net bezig bent om door een bocht te sturen en er is golfslag, kan het wezen dat je het stuurtje de goede kant uit hebt staan, maar de boot doet niet wat hij moet doen en vliegt uit de bocht. En natuurlijk juist op het moment dat er tegenliggers zijn. Mensen die zeilen (vooral met platbodems) kennen die term heel goed. De achterkant van een ongestuurde 4 is minder diep in het water, en de vorm laat het water goed los, waardoor hij sneller gaat maar wel minder goed stuurt. Bij rechtdoor is dat geen probleem maar in een bocht wel! En het duurt langer voordat een 4 reageert, dan een twee zonder.
Laten we dus nu in deze tijd goed op elkaar letten. Laat lopen en houden als er een uit het roer lopende bocht aan zit te komen. We proberen allemaal stuurboord wal te houden, maar soms in het fanatisme van de wedstrijd roeiers lukt dat niet altijd. Tuurlijk willen we allemaal de ander voorbij-roeien. Maar niemand heeft er wat aan als dat blessures en schade veroorzaakt.

Saskia de Vlas

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Jan Cees Sabel Jan Cees Sabel
17 apr 2021 23:30

Het sturen van een ongestuurde vier of dubbelvier is inderdaad opletten geblazen. Niet voor niets is deze discipline voorbehouden aan ervaren roeiers met een coach op de kant. Mocht de boot niet goed reageren op het roertje dan is er ook nog altijd de mogelijkheid om met haalkrachtverschil de boot te sturen. Dat werkt altijd. Dus ook vierzonders en dubbelvierzonders moeten gewoon eigen wal houden. Doen ze dat niet, dan moet de coach op de kant tijdig waarschuwen bij tegenliggers.

 
 
 
 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024