Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Peanuts maakt geslaagde proefvaart

Geplaatst op 25-05-2017  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: Nico van Ravesteyn

Mark Slats, ons nieuwe lid die deze winter over zijn solo-zeiltocht rond de wereld vertelde, heeft afgelopen weekend zijn nieuwe oceaanroeiboot uit Engeland overgevaren. Het werd een spannende proefvaart van 300 km met een goede afloop. Zondagmorgen a.s. 28 mei laat Mark zijn oceaanboot op de Vlietlandplas te water. Wie eens deze bijzondere roeiboot wil zien, is dan welkom.

20170525-peanuts-maakt-geslaagde-proefvaart-1

Vanuit Ramsgate oversteken dwars door een van de drukste scheepvaartroutes ter wereld naar België en dan langs de kust 'omhoog' naar Scheveningen. Dit is ongeveer 300 km roeien, een mooie test voor zijn net afgeleverde boot. Dat heeft Mark geweten: op het eerste traject kreeg zijn boot met de toepasselijke naam Peanuts, halverwege de wind dwars en schuin tegen met golven van ca. 2 m hoog. Voor de kust van België draaide de wind nl. van West naar Noord-Oost en nam toe tot kracht 7 Beaufort. Best lastig als je moe en met pijnlijke spieren een overnachtingshaven zoekt. Het werd Duinkerke rond middernacht na ongeveer 100 km roeien. Maar Mark had daarin nog maar net een beschut hoekje gevonden, of een politieboot kwam langs. Of hij wist dat in deze commerciële haven geen plezierjachten waren toegestaan, hij moest 7 mijl noordelijker naar de plezierhaven. Dat weigerde hij, midden in de nacht met deze harde wind tegen weer de zee op, dat was echt gekkenwerk. Hij werd daarop naar het politiebureau meegenomen voor ondervraging en kreeg geen rust of voedsel om op verhaal te komen. Na zijn uitleg mocht hij uiteindelijk weer terug naar zijn Peanuts, waar hij stijf van de kou werd afgezet. Slapen lukte toen nauwelijks, maar bij het volgende tij toch maar gewoon vertrokken naar Scheveningen. Zoals verwacht was de wind toen weer naar ZW gedraaid, hij startte met windkracht 5, maar in de loop van de tocht nam die af tot 2 Bft. Dit hielp hem om vlot in 36 uur naar Scheveningen te varen. Rond middernacht kwam hij aan, welkom geheten door zijn walploeg en andere helpers. Moe, maar zeer voldaan. Het bootje had het vooral met wind mee erg goed gedaan en hij had bewezen ook langere stukken aaneen te kunnen roeien, onderweg had hij nauwelijks geslapen. Met pijnlijke lippen door de zon, blaren aan de handen en wat spierpijn in de rug had hij een waardevolle ervaring opgedaan voor zijn oceaanwedstrijd in december dit jaar. Nu wacht de Ringvaart regatta op 7 juni, waaraan hij in de brede skiff Ravesteyn gaat meedoen. Op naar het volgende avontuur! Voor meer sfeer van de overtocht, zie dit filmpje.

 

 

rr

20170525-peanuts-maakt-geslaagde-proefvaart-2

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Ruud Wessel Ruud Wessel
02 jun 2017 10:57

ik bedoel dus SB riem op BB en andersom...

Ruud Wessel Ruud Wessel
02 jun 2017 10:56

het valt mij op dat de riemen ondersteboven zitten ("lees het 'croker' op de steel.). Nu maakt dat met de gewone bladen niet zoveel uit, misschien, maar der zit toch een hoek in de dol, en alle kleine beetjes helpen, lijkt mij..... succes ermee. Ruud Wessel

 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024