Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Rijnland komt bij u thuis (Botendoop 18 januari)

Geplaatst op 19-01-2020  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: Joost Paijmans

U hoorde het goed. De botendoop was aanvankelijk gepland voor vorige week zondag na de ‘Nieuwjaarswedstrijd’, die – net als de botendoop – werd afgelast vanwege harde wind. Stel u voor. Wenst de doper de boot behouden vaart en neemt een windvlaag de boot mee en doet hem bijvoorbeeld door de ruit van een doorzonwoning aan het Frans Hals-plantsoen belanden. “Rijnland komt bij u thuis”!

2020-01-18-botendoop-2Nu waren er geen wedstrijden, maar zaterdag 18 januari was een gewone roeidag en dan is er veel volk op de been. Neem nou de Pinewood-ploeg. Die selecteren hun leden op de verjaardagen. “Iedere zaterdag taart”, is hun motto en het gezang ‘lang zal hij leven’ betrof niet een van de nieuwe boten, maar Jan van der Goes (van de lustrumcommissie!). Alles met elkaar zit er dan wel een man of dertig in de Sociëteit en daar hebben zich onlangs nog vijf roeiers van de ZAMIP bijgevoegd om in een combinatieploeg de “Head” te roeien. Volk genoeg dus.

De doop was gepland om 11.00 uur en voor de grote botenloods verzamelden zich ruim vijftig leden die samen vaststelden dat het koud was en dat het bestuur én de dopers maar op moesten schieten. Het was al vijf minuten later dan het afgesproken tijdstip dat de Commissaris Materiaal Bauke Smit zich van een megafoon bediende en een korte inleiding gaf op het heuglijke nieuws.

Geen dopers, geen namen en dus was Martin Langbroek (ook al van de lustrumcommissie) bereid gevonden een skiff te dopen. Hij nam ons mee richting de Zijl en nog verder voorbij de Kaagsociëteit en waar het “Zweiland” overgaat in de “Eijmerspoel” ga je stuurboord uit en beland je in de “Spijkerboor”. Gerenomeerde “Ringvaart Regatta-roeiers weten dat!  Spijkerboor” zou de naam worden van de nieuwe Wintech-skiff en met een ruime zwaai werd een putsje ‘Vlietwater’ over de boot uitgestort. Aankomend Commissaris Materiaal René Hooijdonk had geel-rode tulpen meegebracht en bedankte daarmee, en met hartelijke woorden de dopers.

2020-01-18-botendoop-3De tweede boot trok veel bekijks. Menig lolbroek had al gemeend dat bij vergissing de riggers achterstevoren op de boot gezet waren, maar Bauke deed of er niets aan de hand was, prees deze “Wintech medalist” als het neusje van de zalm en voorspelde een even voorspoedig gebruik als bij het zusterschip de “Pauw”, die maar liefst 300 maal gebruikt was in het afgelopen jaar. En over die riggers, om van de dollen maar te zwijgen werd met geen woord gerept. Onze vriend Ad Dubbeldam – wie kent hem niet – maakte er ook geen woord aan vuil en verhaalde over een oud landhuis dat ergens bij Wassenaar zou hebben gestaan en de naam “Raephorst” droeg en zo zou de boot gaan heten. Na de doop stelde Ad vast dat hij nog wat water overhad en goot dat voorzichtig over het schip uit als was het de rug van Siegfried, waar een ‘eikenblaadje’ hem de totale onkwetsbaarheid ontnam. Overigens bestaat het Landgoed De Raephorst niet meer en moeten we de domeinen van de Koning bij Wassenaar bezoeken om daar nog een boerderij met het wapen van de familie Raephorst te zien. Dat is alles.

2020-01-18-botendoop-4Lest best en dan spreken we van een Filippi ongestuurde vier die sculls geriggerd was, maar – bij voorkeur – oars (boord) geriggerd kan worden. Om het schip, dat al jaren de vurige wens was van een groot aantal roeiers, te dopen werd Eric ter Mors van het “Bazuin-Van Gessel-circus” ten tonele gevoerd. Na de voordelen en kwaliteiten van een dergelijk schip geprezen te hebben kwam ten slotte ook de naam ter sprake. Wie wel eens musea bezoekt en dan met name schilderijen van Jan van Goyen (15496 – 1656) bekijkt, zal op een daarvan de Vliet bij Voorschoten zien waar niet alleen de trekschuit te zien is, maar ook het inmiddels verdwenen kasteel “Middelgeest”. Het werd ook wel “Roucoop” of “Rouwkoop” genoemd. En daarmee was de naam van het derde schip verklaard en restte het kleumende gezelschap het voor-roeien, maar eerst schonk de “Sociëteits- en Evenementencommissie”, ook wel “Soevie” genaamd, een drankje. Ook een leuke naam voor een boot eigenlijk: “Soevie”, maar dan met een drank en glazenrekje. Dat wel!

 

Joost Paijmans

Meer foto's in het fotoalbum, klik hier 

2020-01-18-botendoop-1

 

 

 

 

 

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024