Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Rijnland op de FISA Masters in Bled van 6-10 september

Geplaatst op 26-08-2017  -  Categorie: Bericht  -  Auteur: Peter Reimer

Elk jaar vinden er internationale veteranen­wedstrijden plaats die door de wedstrijd­roeiers als wereld­kampioenschappen worden beschouwd. Zij staan bekend onder de naam FISA Masters Regatta. Veteranenroeiers uit alle landen in de wereld waar geroeid wordt, nemen aan deze wedstrijden deel. Om een indruk te geven zonder volledig te zijn: Australië, Brazilië, Japan, de Verenigde Staten en bijna alle landen in Europa. Dit jaar vinden de FISA Masters plaats op het meer van Bled in Slovenië. Er doen 4.700 roeiers mee, het aantal clubs bedraagt 861 en het aantal inschrijvingen 6.378, een record vergeleken met het aantal inschrijvingen van vorige edities van de FISA Masters.

Deelname Rijnland
Rijnland wordt in Bled vertegenwoordigd door veertien mannen met een stuurvrouw en zeven vrouwen. Zoals uit de vorige cijfers blijkt is het aantal inschrijvingen groter dan het aantal roeiers. Dat komt doordat veel roeiers zich inschrijven in meerdere boottypen en soms ook in meerdere leeftijdscategoriën. Er zijn elf leeftijdscategoriën aangeduid met de letters A t/m K, te beginnen vanaf 27 jaar en eindigend bij 85+. Het gaat telkens om de gemiddelde leeftijd van de ploeg met in de categorie A een minimum leeftijd van 27 jaar. Vanaf de leeftijd van 50 jaar wisselt de categorie na telkens 5 levensjaren, dus 50+, 55+, 60+ tot 85+. Vanaf categorie I (75+) neemt het aantal deelnemers sterk af. Je mag altijd in een jongere leeftijdscategorie deelnemen. Veel skiffeurs doen dat. Rijnland heeft zich ingeschreven in alle voorkomende boottypen, te weten de skiff, de dubbeltwee en twee zonder, de ongestuurde en gestuurde vier, de ongestuurde dubbelvier en de acht. In het laatste boottype roeien alleen de mannen en dat twee keer, G 8+ en H 8+. De vrouwen roeien alleen in scull-boten: skiff, dubbeltwee en dubbelvier. Verdere details zal ik de lezer besparen. De samenstelling van de verschillende ploegen zit namelijk ingewikkeld in elkaar.

Voorbereiding
Hoewel deelname aan de FISA Masters niet aan selectiecriteria gebonden is, heb je op deze wedstrijd niets te zoeken zonder een degelijke voorbereiding. Er wordt daarom al vanaf begin juli door de 14 mannen met stuurvrouw en de 7 vrouwen tenminste 4 keer per week hard getraind onder leiding van de coaches Koos Bazuin en Peter van Gessel. Koos heeft een uitgekiend trainingsschema opgesteld waarin extensieve duurtrainingen worden afgewisseld met straffe intervaltrainingen.

Locatie
Het meer van Bled is precies lang genoeg voor een 2 kilometer baan (de standaard afstand voor boord aan boord geroeide wedstrijden). Voor veteranen is de standaard wedstrijdafstand 1 km. Door zijn prachtige ligging in een berglandschap en het pittoreske kerkje op een eiland ziet het meer er als een plaatje uit (zie foto). Dat zal een van de redenen zijn dat zoveel veteranen zich voor deze editie van de FISA Masters hebben ingeschreven.

Organisatie
Door het grote aantal inschrijvingen is het niet mogelijk dat de roeiers in elk wedstrijdnummer met elkaar de competitie aangaan totdat de snelste wint. Er geldt een eenvoudig systeem dat elke heat een winnaar oplevert. Er kunnen per heat maximaal 8 boten van start gaan. Als er in het wedstrijdnummer G8+ bijvoorbeeld 32 deelnemende ploegen zijn, zijn er 4 heats met 4 winnaars. Het aantal heats kan echter vele malen groter zijn. Dat is met name het geval bij de skiff- en dubbeltwee-nummers.

Wedstrijddagen
De wedstrijden worden gehouden van woensdagmiddag 6 tot en met zaterdag 9 september. Op zondag 10 september kan er nog deelgenomen worden aan mixed wedstrijden. Vanaf donderdag vinden de races plaats van 7 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds, elke 3 minuten een start. Een deel van de Rijnland equipe vertrekt zondag 3 september per vliegtuig naar Slovenië, anderen gaan per auto of op de motor, meestal in twee dagen. De botenwagen wordt getrokken door Saskia de Vlas, die ook deelnemer is, samen met haar zoon Leo. Zij vertrekken zaterdag en komen zondagmiddag aan. De dag daarop kunnen de roeiers de boten opriggeren en alvast een proefvaart maken.

Meer informatie
Je kunt de verrichtingen van de Rijnlanders volgen via de website van de organisatie:
http://www.wrmr2017.com/  Type in de zoekfunctie ‘Rijnland’ in en je vindt de uitslag van de race.


Peter Reimer

 

 

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024