ROEIVERENIGING RIJNLAND

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

Rijnland roeiers excelleren in Hongarije

Geplaatst op 29-09-2019  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: Jan Willem Boissevain

Rijnland was dit jaar wederom succesvol op de World Rowing Masters Regatta. Dit is het grootste roeitoernooi ter wereld voor veteranen (wedstrijdroeiers in leeftijdscategorieën vanaf 27 jaar), boord-aan-boord over 1.000 meter, met vier dagen lang elke drie minuten een start. Zo’n 3.500 veteranen uit 52 landen namen dit jaar deel aan de races op het meer Velence bij Boedapest. Rijnland staat internationaal weer mooi op de kaart, want het eindigde achter het Amsterdamse ‘de Hoop’ op de 18e plaats in het klassement van in totaal 723 verenigingen.

Succes was er voor de mannen in H-categorie (70+) in de twee-zonder-stuurman. Helle en Luttikhuizen wonnen hun race met groot machtsvertoon in een snelle tijd van 3:55. Winst was er ook voor de Rijnland dames. Lia Brouwer-Vogel won met gemak haar twee skiffraces en samen met Els van Dam in de dubbeltwee. De Rijnland heren acht met stuurvrouw vocht een spannend boord aan boord gevecht uit met een Duitse combinatie die vooraf als topfavoriet was getipt. Na een snelle start ging de Rijnland tot halverwege de race aan de leiding, maar die voorsprong kon net niet worden vastgehouden. Winst was er wel voor een Rijnland combinatieploeg in de H-categorie. De mannenacht wist een Duitse combinatieploeg een lengte achter zich te laten.

2019-09-29-rijnland-roeiers-excelleren-in-hongarije-1
Huldiging van VH8+ Rijnland/Gouda/Beatrix/Die Leythe combinatie

Een mooie overwinning was er ook voor skiffeur Kees de Bruijn in de G-categorie (65+). Hij wist een krappe voorsprong tot de finish vast te houden. Indrukwekkend was de race van skiffeur Johan IJff in het sterke en grote veld van de B-categorie (36+). Een sterke eindsprint bracht hem naast de Zwitserse koploper. Een finishfoto moest uitmaken wie als eerste de finish was gepasseerd.

2019-09-29-rijnland-roeiers-excelleren-in-hongarije-2

Finishfoto VB1X met Johan IJff in tweede positie

Johan kwam enkele centimeters tekort voor de winst, maar zijn tijd van 3:45 min. is van wereldklasse.

Het internationale succes van de Rijnland veteranenroeiers komt niet uit de lucht vallen. De roeiers presteren jaar in jaar uit op hoog niveau. Onze vereniging trekt veel oud-(studenten)wedstrijdroeiers aan, die hun roeicarrière als veteraan bij Rijnland voortzetten. Onder begeleiding van ervaren coaches trainen de roeiers minimaal vier keer per week in de boot en in de sportzaal. Door gerichte en blijvende trainingen worden negatieve gevolgen van veroudering afgeremd. Goed resultaat in wedstrijdverband vormt de bekroning van een intensieve trainingsperiode en motivatie voor de voorbereiding van komende roeiwedstrijden.

Onderstaande video geeft een impressie van onze race in de 2- in het VD-veld.