Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Rijnland rules the waves

Geplaatst op 01-10-2018  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: Joost Paijmans

“Rijnland rules the waves” en gaat ‘zeeroeien’.

2018-10-01-zeeroeien-4Lastig zingen hoor op de wijs van “Brittania rules the waves”,  maar als je drie keer Rijnland in de tekst opneemt gaat het wel. Maar van zingen was de 30e september bij de monding van de ‘Oude Rijn’ in de Noordzee bij Katwijk geen sprake. Neen, voor de bemanning van de “Kaiman” was het spannend. Niet voor Kai en Job, die doen het iedere week, als het ware, maar Martin Langbroek, Anja van Velzen en ondergetekende deden het voor de eerste keer. Alleen al dat instappen, niet vanaf het vlonder, maar vanuit het water en van inroeien is geen sprake. 100 Meter en dan begint de branding. De boot wordt opgetild en loopt dan meteen vast op een strandwal tot de volgende golf de boot weer optilt. “Doorroeien”!! Is stuurman Job zijn dringend advies en dat doen we dan maar. Meteen komt er een hogere golf die op de rug van de boeg ‘breekt’ en dan door de boot stroomt en de laatste, hoogste golf lijkt de boot in de lucht te werpen, zo’n klap geeft dat, maar dan zijn we door de branding heen. Overigens is het maar windkracht drie, met uithalen naar vier. Achter de branding is het niet veel beter. We roeien langs de kust richting Noordwijk en er staat een hoge deining die de boot doet slingeren en bij hoge golven dreigt de boot er af te glijden in een golfdal en omslaan is niet uitgesloten. Toch leer je je gewicht zo te verleggen dat de balans omslaan voorkomt en weten we ook beide bladen bij de haal onder water te houden. Nabij Noordwijk maken we rond en is er een korte pauze.

2018-10-01-zeeroeien-3

Daarna blijkt ons gevoel voor de balans 180 graden te zijn gedraaid en zoeken wij een nieuw evenwicht. Eigenlijk gaat de tocht best snel, want je kent de kilometerpaaltjes op het strand en langzaam schuiven we richting de monding van de Oude Rijn. Opeens duikt in een golfdal de kop van een zeehond op. Even maar en alhoewel je die kant op blijft kijken vindt de zeehond één keer zich te vertonen voldoende.

2018-10-01-zeeroeien-2

Bij de monding van de Oude Rijn moeten we weer door de branding en het is kunst daar ‘haaks’ op te blijven varen. Dat lukt niet helemaal, maar gelukkig ben je sneller door de branding dan gedacht en ondanks slingeren, waarbij we één keer parallel aan de golven varen slaan we niet om. Maar het was dichtbij. We varen de boot naar een plek waar een zandstrandje meren mogelijk maakt en stappen uit. Nu is het moment om onze blijdschap te tonen en we vertellen van een unieke ervaring om op die deining de kust op een paar honderd meter afstand eerst aan stuurboord en daarna aan bakboord te zien passeren. Na het zoet het zuur en moet de boot op de trailer worden getrokken en moet alles weer opgeruimd om later op Rijnland de boot en de riemen goed schoon te spuiten.

2018-10-01-zeeroeien-1

Inderdaad, Rijnland regeerde voor een uur de wateren rond Katwijk. Een unieke ervaring en voor degenen die dat nog niet genoeg is. Je kunt ook omslaan en daarvoor heb je verplicht een zwemvest om. Haaien hebben we niet gezien!

 

Joost Paijmans.

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024