ROEIVERENIGING RIJNLAND
Petame, selma, pelvis.... Dit zijn geen Griekse gerechten, maar ze smaken toch naar meer voor een 20-tal roeisters en roeiers van De Maas, Nautilus, Poseidon en Rijnland. Na een week roeien, videoanalyses en aanwijzingen door onze Griekse roeicoach Chronis dromen we er zelfs van. Op 26 februari komen we aan op de luchthaven van Athene en gaan met huurauto’s naar onze plaats van bestemming, nabij de kust ten noordoosten van Athene. We zijn blij het stormachtige weer in Nederland een poosje te kunnen ontvluchten en hopen op betere omstandigheden in Griekenland. Het doel is (nog) beter leren roeien en genieten van de Griekse mensen, keuken, cultuur. Plaats van handeling is het Schinias Olympic Rowing Centre bij Athene waar in 2004 de Olympische roeiwedstrijden zijn gevaren. Daar liggen skiffs, tweetjes en viertjes klaar, van Swift - welk merk het initiatief nam voor dit evenement - en Filippi. Alle boten zijn scull geriggerd, en in verschillende gewichtsklassen.
We maken kennis met Chronis Vlastaridis, onze roeicoach voor deze dagen. Hij was o.a. de coach van de lichte mannen dubbelvier van Griekenland die in 2014 op de Bosbaan wereldkampioen werd. Wat een luxe om door deze sympathieke en deskundige man gecoacht te worden! Deze baan nabij de zee staat bekend als windgevoelig; dat blijkt ook zo te zijn maar het geluk is met ons, en op een enkel dagdeel na zijn de omstandigheden redelijk tot goed.
We trainen twee keer per dag in wisselende boten en samenstellingen. Onze trainingen worden gefilmd door Chronis, die langs de baan meerijdt en ons soms even naar de kant roept om aanwijzingen te geven.
Na de training wordt teruggekeken naar de video en geeft Chronis toelichting over wat goed gaat en wat beter kan. Het didactisch sterke van zijn coaching is dat Chronis in eenvoudige bewoordingen en met handgebaren en lichaamshoudingen heel duidelijk maakt wat de bedoeling is. Zijn doel is je lichaam zo effectief mogelijk in te zetten om hard te kunnen roeien. Hij gebruikt compacte deels Griekse termen die voor ons gaan leven. Zo staat petame voor vlot wegzetten en inbuigen, resulterend in een ‘open’ houding richting plaatsen van het blad. En pelvis voor de (juiste) stand van het bekken. Na de video-instructie en de (mediterrane!) lunch op de baan éven tijd om bij te komen, en daarna weer de boot in om uit te voeren wat hij gezegd heeft. De praktijk is weerbarstig maar al doende zijn we aan het leren.
Naast het roeien maken we kennis met de Griekse keuken, en we maken tijd vrij om naar Athene te gaan. We bezoeken de Acropolis en het naastliggende museum, een absolute aanrader. Daarna eten in de Plakka, de toeristische wijk onder de Acropolis. Toevallig viert orthodox Griekenland carnaval in het weekend dat wij er zijn, het ”Apokries” voordat de vastenperiode van 40 dagen begint. Dat betekent livemuziek en de Sirtaki dansen in ons vaste avondrestaurant. Ook sneuvelt er volgens traditie enig aardewerk, om de boze geesten te verjagen.
Enkelen van ons maken op de dag van vertrek nog een fietstocht door Athene, onder leiding van een in Griekenland wonende Nederlander. Je komt op plekjes die je anders nooit zou ontdekken, en krijgt talloze eettips. Ook een aanrader. Na 5 of 6 roeidagen begint de vermoeidheid toe te slaan en de handen te slijten, en stappen we moe maar voldaan weer in het vliegtuig.
We blikken terug op een prachtige week, met een mooie groep in zeer goede sfeer doorgebracht. Deze week is mogelijk geweest dankzij botenbouwer Swift, en vooral de niet aflatende inzet van Evelien Korving, die in de voorbereiding en tijdens de trip bergen werk heeft verzet, en de contacten heeft verzorgd met onze coach Chronis, met de directeur van Swift, en met Waterline de importeur van Swift.
Kees de Bruijn
deel dit bericht
Inloggen om een reactie te plaatsen.
Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN LEIDSCHENDAM
071-5610314
NL07 INGB 0000 7056 66
siraterceS.[antispam].@rvrijnland.nl