Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Roeien in de zeevier

Geplaatst op 23-01-2017  -  Categorie: Bericht  -  Auteur: Job Dresden

Na een jaar van voorbereiding is de zeevier op 8 januari jl. met de naam "Kaiman" door Kai Fischer en Nico van Ravesteyn gedoopt. De zeevier voegt een nieuwe dimensie aan het roeien bij Rijnland toe. Met deze boot kan op wateren geroeid waar normaal gesproken geen roeiboten kunnen varen, zoals het IJsselmeer of de Zeeuwse wateren.

De boot is voorlopig nog aangewezen als bestuursboot, omdat er aan het omgaan met de boot en met name de trailer enige haken en ogen zitten. Een aantal Rijnlanders (o.a. Kai, Nico en André de Bree) heeft de bevoegdheid om de boot en de trailer af te schrijven.

 

Wie kunnen er roeien in de zeevier?

Het roeien in de zeevier is helemaal niet moeilijk en zeer goed vergelijkbaar met het roeien in een C-4.  Bij enkele verenigingen wordt een zeevier zelfs gebruikt als instructieboot voor het leren roeien. Eenieder met een basisexamen roeien kan dus in de boot roeien. Dat geldt zeker wanneer in de buurt van Rijnland (Kaag, Braassem) gevaren wordt. Wanneer er echter wat verder weg en wat langer wordt gevaren (Waddenzee), is wel vereist dat men langere tijd stevig kan roeien.

 20170123 roeien zeevier 1

Wie kunnen er sturen in de zeevier?

Het sturen van de zeevier is wel wat moeilijker. Je bent immers ook verantwoordelijk voor de boot en de roeiers! Het sturen is volledig afhankelijk van het water waarop wordt geroeid en de omstandigheden waaronder wordt geroeid. In de buurt van Rijnland kan eenieder die een C-4 stuurexamen heeft, de boot sturen. Maar wanneer op stromend water of op zee wordt geroeid, worden verdergaande eisen aan de stuurman gesteld: zie de gebruiksregels zeevier op de website.

 

Tochten en veiligheid

Wil je weleens mee met een tocht in de zeevier? Andra Dudley en André de Bree zijn hard bezig met het organiseren van tochten met de zeevier. In principe wordt er iedere zondag gevaren in de zeevier: tot april in de buurt van Rijnland; daarna ook wat verder weg. In de zomer zullen de tochten gaan naar de Zeeuwse wateren en de Waddenzee. Wellicht gaat de zeevier ook mee met de Meerdaagse van Rijnland (eind april-begin mei). Om mee te kunnen moet je je bij Andra of André opgeven voor de Sportplanner en je vervolgens op de betreffende dag op groen zetten.

Wanneer je een zwemvest wilt hebben, kan je dat bij mij huren voor € 5 per activiteit. Dat is niet zozeer nodig in de buurt van Rijnland, maar wel bij tochten op het IJsselmeer of Waddenzee.

 20170123 roeien zeevier 2

Trailer

De zeevier ligt standaard op een trailer. De trailer kan door bijna elk type auto getrokken worden. Dat komt door het geringe gewicht van de trailer en de boot (minder dan 450 kg.) en doordat de trailer geremd is. Vereist is een trekhaak en rijbewijs B-E. Het rijden van de trailer is wat ingewikkelder door de lengte (ca. 12 meter). Daarvoor is wel enige ervaring met het rijden van een botenwagen vereist. Ook voor het afladen van en opladen van de boot op de trailer is enige ervaring vereist.

 

Ten slotte

Denk je na het lezen van het voorgaande: Dat roeien in een zeevier lijkt me wel wat. Meld je dan aan bij Andra en André en ga een keer op zondag mee!!

 

Job Dresden

 

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024