Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Roeien met Strava

Geplaatst op 28-09-2017  -  Categorie: Bericht  -  Auteur: Jan Willem Boissevain & Kees de Bruijn  -  Bron: Strava

logo-strava2017-09-28-roeien-met-strava-1Menig sporter kent Strava, een programma op je smartphone om van ieder rondje fietsen of rennen een wedstrijd te maken. Tegen jezelf, maar ook zeker tegen elkaar. De Strava oprichters zijn voormalige Harvard roeiers die via het roeien op het idee zijn gekomen dit programma te maken. Zij gingen na hun roeicarrière fietsen maar mistten het teamgevoel en de onderlinge competitie. Door slim gebruik te maken van de IT ontwikkelingen en het gebruik van GPS is het Strava programma ontwikkeld.

Met de Strava app kun je zien welke routes je afgelegd hebt, en wordt route en snelheid geregistreerd met GPS. Je kunt deze workouts delen (en vergelijken) met vrienden via de Strava website. Je kunt in de app ook segmenten aanmaken, afgebakende trajecten waar van elke Strava gebruiker die er overheen gaat de snelheid wordt gemeten. Deze tijden worden vervolgens in een ranglijst gestopt. De snelste fietser/loper is King of Mountain (KOM), of Queen of Mountain (QOM). Dit is mogelijk in verschillende sporten, en het is mogelijk te differentiëren naar leeftijd, en dus man/vrouw.
Het lijkt ons een leuk idee om uit te proberen of Strava toegepast kan worden op ons roeien op de Vliet. De app biedt de optie Roeien aan. We roeien vaak tegen de klok en gebruiken daarvoor bepaalde afstanden (segmenten). Als proef hebben we enkele segmenten vastgelegd in Strava, deze enkele malen afgelegd (op ons vaste trainingsrondje naar de sluis en terug) en gekeken naar de resultaten. In de klassementen zie je dan ook roeiers van andere verenigingen staan die deze segmenten zijn gepasseerd (en vaak behoorlijk hard zijn gegaan). Zie bijgevoegde uitwerking door Jan Willem.
Helaas biedt de app niet de mogelijkheid om boottype in te voeren, en dat onderscheid tussen skiff, acht etc. zie je dus ook niet in de klassementen terug. Je kunt dat wel in een commentaarregel aangeven.

Wat je nodig hebt om mee te doen, is de Strava app op je smartphone. Deze is gratis voor dit basisgebruik. Je kunt je smartphone meenemen in de boot (waterdicht inpakken), of een sporthorloge dat Strava ondersteunt. Wij gebruiken Garmin horloges.
Het kan ongetwijfeld ook met ander merken sporthorloge. Sommigen hebben al een Garmin fietscomputertje en kunnen deze meenemen in de boot. Als je weer aanlegt aan de steiger en binnen Bluetooth afstand bent van je smartphone worden de trainingsresultaten overgeseind en de ranglijsten bijgewerkt.

Als het aanslaat kunnen we ook online challenges organiseren, waarbij je op de tijd die jou uitkomt een bepaald segment roeit. Je kunt dan afspreken dat je in een bepaalde periode die challenge in de skiff doet, of in de 2-, etc. Online kun je zien op welke plaats je staat. Het kan dan gaan om de snelste tijd of het aantal afgelegde kilometers.

Als je geïnteresseerd bent en meedoet, zien we je vanzelf verschijnen in de lijsten!
Mocht je vragen hebben, stel ze!

Bekijk hier het actuele klassement van het segment Sluis Leidschendam tot Rijnland https://www.strava.com/segments/16139821


Kees de Bruijn en Jan Willem Boissevain

 


 

2017-09-28-roeien-met-strava-2

 

 

De hiernaast aangegeven segmenten tussen Rijnland en Leidschendam zijn in Strava aangemaakt. De segmenten zie je nadat je Strava met roeien hebt gebruikt. Per segment zie je de afstand, de tijd en gemiddelde snelheid.

2017-09-28-roeien-met-strava-1

 

 

Als je het segment selecteert zie de kaart, jouw tijd en record tijd. Daaronder staan diverse klassementen (aller tijden overall en voor vrouwen, dit jaar en voor vrouwen, roeiers in jouw netwerk, op leeftijd en gewicht).

2017-09-28-roeien-met-strava-3

 

 

Je kunt jouw resultaat vergelijken met eerdere resultaten in een grafiek en daaronder overzicht van individuele roeiactiviteiten. Vandaaruit kun je verder doorklikken naar de details per datum.

2017-09-28-roeien-met-strava-4

 

 

Hiernaast zie je het huidige klassement aller tijden over het traject van Rijnland tot de Sluis. Wij moeten hier concurreren met andere verenigingen, zoals de roeiers van Njord, Die Leyte en Asopos.

2017-09-28-roeien-met-strava-5

 

 

Daarnaast heb je een overzicht per jaar. De klassementen worden opgemaakt op basis van de resultaten van individuele roeiers die Strava gebruiken. Mijn snelste tijden zijn de trainingen in de 8+. De andere roeiers uit de acht zie je hier nog niet. Dit zal veranderen als meer roeiers uit de ploeg Strava gebruiken. Strava ziet automatisch dat je gelijktijdig het traject hebt afgelegd en voegt deze medesporters toe aan jouw gegevens over de sportactiviteit.

2017-09-28-roeien-met-strava-6

 

 

Je kunt ook het klassement opvragen van mensen uit jouw netwerk, bijvoorbeeld alleen van Rijnland leden.

2017-09-28-roeien-met-strava-7

 

 

De klassementen op leeftijd en gewicht kun je alleen met een betaalde versie van Strava inzien. Je ziet hier wel jouw positie in de ranking. Het mooie van Strava is dat je niet alleen de hele training meet, maar ook prestaties op specifieke trajecten. Dit kan bijvoorbeeld een stuk zijn waar je regelmatig een interval roeit. Hieronder zie het traject tot verse eieren.

2017-09-28-roeien-met-strava-8

 

 

Queen of Mountain (koploper van het vrouwenklassement) is Alice E. 

2017-09-28-roeien-met-strava-9 Vooralsnog ga ik aan kop van het overall klassement. Daarom mag ik mij ‘King of Mountain Verse Eieren’ noemen.
 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 29 september 2023