Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Skiffen doe je samen

Geplaatst op 23-05-2016  -  Categorie: Bericht  -  Auteur: Netty Lalieu

Skiffen is een heerlijke sport om te beoefenen. En een veelgehoorde reden om te gaan skiffen is ‘je kunt dan in ieder geval lekker gaan roeien zonder afhankelijk te zijn van anderen’. Maar Rijnland gaat niet over een nacht ijs voor wat betreft zelfstandig skiffen. Goede voorbereidingen treffen, een gedegen instructie volgen en ook het klaarstomen voor eventuele calamiteiten zijn in het opleidingsprogramma opgenomen. Zelf geniet ik nu instructie voor het examen S2. Naast het streven naar een goede haal en allerlei inventieve oefeningen om balans te houden kreeg ik een paar weken geleden de uitnodiging om eens lekker onder de boot te gaan hangen en er dan weer in/op te klimmen. Hiervoor werd ons speelterrein verplaatst van de Vliet naar zwembad Het Wedde. Rijnland zorgt toch maar goed voor ons.

 

Dinsdagavond 17 mei was het zover, in hardloopbroek en T-shirt – ik zorgde voor zoveel mogelijk bedekking want het zal wel gaan schuren – sprong ik enthousiast het water in om vervolgens anderhalf uur lang met name onder, maar ook naast en over de Trekvliet en de 1999 te manoeuvreren. Het laatste half uurtje werden de boten naast elkaar gelegd. De een moest proberen in de boot te klimmen terwijl de persoon in de andere boot de boel enigszins stabiel hield. Ik heb een en ander heel erg goed bekeken!  Het terug klimmen in de boot bleek geen sinecure. Na afloop van deze sessie was er maar een conclusie mogelijk, weliswaar werd deze mij ingefluisterd door een erg enthousiaste veteraan ‘je moet maar niet omslaan’.  Uiteraard deelde niet iedereen deze mening. Maar al met al  was het een zeer leerzame avond met voor iedereen een ontegenzeglijk bont en blauwe afloop.

 

Enfin, drie dagen na dit zwembadfestijn was ik weer toonbaar en heb ik het plan opgevat om eens lekker te gaan oefenen in een skiff. Ik moet tenslotte mijn huiswerk doen. Ga ik alleen? Liever niet, ik krijg de boot niet alleen in het water. En als ik een maatje meevraag, is dat ook veel gezelliger. Het toeval wil dat mijn desbetreffende roeimaatje nog maar amper twee weken gerechtigd is om zelfstandig in een S2 te opereren.

 

Vol zelfvertrouwen roeien we weg van het vlot. Vrijwel meteen moeten we een vrachtboot trotseren ter hoogte van jachtwerf Mulder, komende uit de richting van Leidschendam.  Daarna keert mijn maatje resoluut om. Niet veel later en hevig schuddend op de golfslag van die passerende boot ben ik ook weer terug bij de vereniging. Mijn maatje blijkt materiaalpech te hebben, iets met een wegschietend voetenbord. En dan komt haar verzoek om toch maar liever een andere skiff mee te nemen. Natuurlijk regelen we dit even, immers rondom zo´n eerste skifftocht in een gladde boot moet alles zoveel mogelijk perfect zijn. En zo zijn we veel later dan gepland opnieuw gestart. We besluiten naar het meer te gaan want al het weekendverkeer op de Vliet maakt het er voor roeiers niet leuker op. Uiteindelijk bereiken we het meer zonder verdere ongemakken.

 

We roeien naar de luwte van ‘de gang’, de zogenaamde wedstrijdbaan van Jan Roest.  Ik ben werkelijk heel serieus aan het oefenen als ik ineens word opgeschrikt door een harde gil. Ik kijk om en zie de ander slechts met een riem in haar hand en de andere riem ligt als verlamd half over de boot. Over haar gezichtsuitdrukking laat ik mij hier niet uit. Zonder nadenken heb ik gelijk rechtsomkeer gemaakt. Ik wil de oversteek naar haar boot strijkend maken maar dat duurt me veel te lang. Geen tijd te verliezen. “Blijf zitten, niks doen!” Gelukkig is de Ravesteijn een fantastische en wendbare boot. Snel kom ik dichterbij maar dan moet de boot nog langszij gelegd worden. Intussen heeft de wind ook vat gekregen op onze boten en drijven we de gang uit. Daarna hebben we zicht  op het immense wateroppervlak van het meer. Voorzichtig kruip ik naar de andere boot, zonder deze te raken. Immers ook ik heb enige ervaring met de instabiliteit van de gladde bootjes als je verkrampt. Eindelijk krijg ik de rigger van de andere boot te pakken. Heel voorzichtig hebben we de riem terug kunnen schuiven in de dol. Opgelucht nemen we onze eigen riemen weer ter hand. We willen gaan roeien maar dan blijkt dat we als een Siamese tweeling aan elkaar vastzitten. De riem door de dol steken leek ons het enige wat telde maar nu bleken de riemen ´door elkaar heen gevlochten´ te zijn. Ook deze uitdaging zijn we aangegaan. Daarna snel terug.

 

Op weg naar Rijnland kwam het besef. Op het vlot eindelijk weer vaste grond onder onze voeten. Heimelijk waren we wel een beetje trots op de goede afloop en konden het dan ook niet nalaten om de daar aanwezige Rijnlanders luchtigjes over ons avontuur te vertellen.  Met de uitroep “Maar jullie zijn nog helemaal droog!” konden zij ons geen groter compliment geven!

 

Netty Lalieu

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024