Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Stoere vierentocht in de hete zon

Geplaatst op 31-05-2016  -  Categorie: Bericht  -  Auteur: Evert Gianotten

Bij de term ‘Stoere Vierentocht’ denk je al gauw aan wind en regen, aan lastig aanleggen aan lager wal voor een stuurwissel, aan verzopen roeiers met zuidwesters op in de boot. Want wat is er anders zo stoer om inclusief een verzorgde lunchpauze van een uur zo’n veertig kilometer in een C-vier te varen?  

Op zaterdag 28 mei hebben vier vieren (twintig rijnlanders) de voorjaarseditie van de Stoere Vierentocht gevaren. Deze keer voeren we van Rijnland via de sluis in Leidschendam naar Voorburg, over de Trekvliet langs onze zustervereniging ‘De Laak’ naar Den Haag. Vandaar via een aantal vaarten in onze residentie en smalle slootjes in Rijswijk en Wateringen over de Zweth naar het eetcafé ‘De Bonte Haas.’ Terug voerde de tocht ons langs Sion en ‘Het Haantje’ naar Delft en vandaar over de Vliet weer terug naar de sluis in Leidschendam en Rijnland. In totaal circa 43 kilometer. Dat lijkt veel, maar als je er een hele dag over kunt doen en op gepaste momenten even aan de kant gaat voor koffie of een lunch vliegen die kilometers onder je bankje vandaan.

 

Stoerevieren 2016 route

 

Wie er die zaterdag geroeid heeft, weet dat het toen warm was en dat de verwachte regen- en onweersbuien zijn weggebleven. Dat leverde een mooie tocht op, maar wel veel warmte, dorst en af en toe behoefte aan een picknick in de schaduw. Of dat ‘stoer’ is, weet ik niet, maar leuk is het zeker.

Waarom ik het leuk vind om mee te varen? Lekker ontspannen zonder oefeningen en aanwijzingen een flink stuk roeien. Bovendien zie je op zo’n tocht de wereld vanaf het water. Tot aan de sluis  kennen we die wel, maar verderop in Voorburg, Den Haag, Rijswijk, Wateringen en Delft is dat zicht weer totaal anders. Lelijke fabrieken, glazen kantoren en fraaie tunnels onder verkeerswegen maar ook veel parken met genietende gezinnen, achtertuinen met krant lezende bewoners en bootjes met vissende jongeren. Zelfs een feest in een 25 jarige heemtuin en een rouwstoet met old-timers. ‘Ogen in de boot!!’  is dan ook geen optie. Bovendien is het erg gezellig met anderen dan je eigen ploeg op stap te gaan. Taart, appels, koffie en snoep worden uitgewisseld en natuurlijk ook de sterke verhalen. Wist u dat er in de Vliet soms herten zwemmen? Is toch echt gebeurd.

 

 

Stoerevieren 2016 1

 

Als ik dat zo meemaak snap ik niet dat er niet veel meer deelnemers waren. Ben je geïnteresseerd, dit jaar worden er nog diverse toertochten georganiseerd. In ieder geval de najaarseditie van de Stoere Vieren op 8 oktober ( dan kan het zeker wel stormen, maar een mooie nazomerdag is ook mogelijk). En de onvolprezen Geuzentocht op 16 of 17 september. Wie dat nog nooit gedaan heeft moet het beslist een keer proberen. Alleen al het idee dat je ruim vier eeuwen later met de ogen van de geuzen over de Weipoort en de Oude Rijn naar het te ontzetten Leiden kunt varen. Beslist een keer doen!

Evert Gianotten

 

Voor nadere informatie: kijk voor de data op de agenda op de Website of zoek contact met iemand van de Toercommissie. Daar kun je je ook opgeven.

 

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024