Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Sturen moet je leren

Geplaatst op 15-02-2020  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: Nico van Ravesteyn

2020-02-15-sturen-moet-je-leren-1“Veel schades het afgelopen jaar. Wel 240 schadegevallen waarvan 70 niet opgegeven in het schadeboek. We moeten echt voorzichtiger met ons materiaal omgaan. De meeste schades waren te voorkomen bij zorgvuldiger sturen en in- en uitbrengen van de boten”. Aldus Andra Dudley die zo de Rijnland avond op 11 februari j.l. opende. De avond was niet alleen gericht op basis instructeurs, ook andere belangstellenden waren welkom. Ruim 25 leden waren ondanks de stormachtige omstandigheden gekomen en kregen heel wat voor hun kiezen. Aan de hand van de verschillende onderdelen van een roeitochtje werd besproken waarop een stuur allemaal moet letten. 
Bij het uit de loods halen moet al duidelijk zijn wie de leiding heeft. Staat het tweewielige wagentje al klaar buiten ? Niet binnen draaien van de boot ! Waar gaan we heen en wat nemen we daarvoor mee? Een stootkussen als je langs een stenen kade wil aanleggen. Minimaal twee gele kledingstukken of hesjes per boot.
Als het druk is, geen voetenborden verstellen aan het vlot. Roep andere boten duidelijk en tijdig aan, als een aanvaring dreigt. De bruglichten en voorrangsregels kende men wel. Aan de hand van een door ondergetekende uitgedeelde 'bijna-aanvaring case' en eigen voorbeelden werd driftig gediscussieerd over de risico's die zich vooral bij bruggen voordoen. En over de vraag wat de beste strategie is om aanvaringen te voorkomen. Verplaats je in de positie van de stuur van een tegemoetkomend vrachtschip, dat misschien de bocht om komt in jouw richting. Hoe staat de wind ? Denk goed vooruit, waar ligt de boot veilig en waar dreig je in een soort fuik te komen ? Neem als stuur je mobiel mee in een waterdicht tasje en zet daarin het telefoonnummer van Rijnland, voor het geval je onderweg in ernstige problemen komt, zoals omslaan op het Vlietlandmeer.

2020-02-15-sturen-moet-je-leren-2Na de pauze kwam Jan Cees Sabel aan het woord namens de Examencommissie om uit te leggen wat er bij het sturen beoordeeld wordt: het gaat niet alleen de techniek van het sturen, maar ook om het reageren in onverwachte situaties, het goed betrekken van de bemanning bij het manoeuvreren . Rust en overwicht worden gevraagd om je boot veilig over de drukke Vliet en elders te loodsen. Het opgeven voor een stuur-examen mag eigenlijk niet zonder akkoord van de instructeur. 
Sturen leer je door het veel te doen, ook bij harde wind en bij drukke scheepvaart. In een weekend rondje Leiden  varen is daarom voor wat meer ervaren leerlingen een goede stuuroefening. Hoeft niet altijd in een C 4, ervaar hoe geschikt ( en gezellig) een wherry is voor langere tochten. 
De avond werd geanimeerd afgesloten met tips over aanleggen op een 'vreemde' oever, het schoonmaken en opbergen van de boten. En een herinnering dat we na afloop van het roeien de boot direct op de wal leggen. Niet even langs het vlot aanleggen of half op de kant trekken omdat een deel van de bemanning met iets anders bezig is.
Het leren sturen houdt nooit op, maar de deelnemers van deze avond hebben in ieder geval een goede basis gelegd. Schade varen kan iedereen overkomen, maar meldt het wel direct in het schadeboek van MyFleet.
Succes verder, onze mooie vloot is dit waard.

Nico van Ravesteyn

 

 

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024