Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Toespraken en video botendoop 5 juni 2021

Geplaatst op 06-06-2021  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: Johan IJff, Kees de Bruijn & Elly Tolman

Afgelopen zaterdag vond de botendoop plaats van de inmiddels bekende skiff ‘Dobbe’ en C4x+ ‘Rhijnhof’. Omdat de materiaalcommissaris Johan IJff en dopers Kees de Bruijn en Elly Tolman hun toespraken op papier hadden gezet was het een kleine moeite om de uitgesproken teksten te publiceren. De aanwezigen is het niet ontgaan dat een drone ook ‘aanwezig’ was en mooie beelden heeft geschoten met dank aan Mignon Goossens. Jan Willem Boissevain heeft camarabeelden op de grond daaraan toegevoegd, de compilatie samengesteld en het prachtige resultaat staat onderaan dit bericht.

2021-06-06-boendoop-2Johan IJff:
“Geachte leden, geachte aanwezigen, van harte welkom bij deze eerste botendoop van het jaar op Rijnland. Het heeft even geduurd maar nu is het toch echt zover. Gelukkig kunnen we weer op een verantwoorde manier een botendoop houden met het terugdringen van het coronavirus en de verdere versoepelingen die vandaag zijn ingegaan én waarbij we ook weer in de grotere boottypes kunnen roeien. De botendoop komt dan ook als geroepen. We gaan vandaag 2 boten dopen. Een welkome aanvulling op onze toch al mooie vloot. 1 boot lag al even te wachten en de ander kon niet wachten en is recent met een tijdelijke naam al in gebruik genomen. Ze worden gedoopt door 2 leden, beiden waar ik trots op ben door wat ze voor Rijnland betekenen en dat ze ons vandaag willen begeleiden bij het te water laten gaan van onze nieuwe aanwinsten. En dan wil ik nu overgaan tot de doopceremonies en me richten tot de dopers.
Als eerste ik wil ik zo het woord geven aan iemand die een vaste kracht is in de G-acht, maar ook in de skiff goed meekomt, een paar jaar geleden nog de skiffhead gewonnen heeft en altijd kanshebber en soms winnaar bij de Masters. Zorgt er altijd voor dat de wedstrijdinschrijvingen soepel verlopen. Actief als instructeur, O zo belangrijk om de roeivaardigheden aan nieuwe leden bij te brengen maar ook de roeitechniek van leden die al langer lid zijn verder te ontwikkelen. Zijn moeder heeft een paar weken geleden haar 100e verjaardag gevierd! Kees de Bruijn”

 

2021-06-06-boendoop-3Kees de Bruijn:
“Blij dat ik deze mooie boot mag dopen. Waarom is dit een mooie boot? Het is een ideale boot om te oefenen voor je S1, scullen 1e licentie. Ik heb daar ervaring mee opgedaan, vorig jaar met iemand die na jaren roeien in teams, nu wel eens wilde gaan scullen. Dat had ook met Corona te maken. Ze heeft keurig haar S1 gehaald in dit type boot. En vanochtend nog met het jeugdploegje waar ik instructie aan geeft. Na wat keren roeien in de C3 maken ze de overstap naar de C1 of naar dit type skiff. En ze roeien er vrij gemakkelijk in weg. Waarom is dit een gemakkelijk schip? Hij is platter en breder dan een gewone skiff en daardoor veel stabieler. Je kunt nog steeds omslaan maar de kans is kleiner en je kunt goed je halen oefenen. Goed genoeg om S1 te halen. Door zijn platte vorm is deze boot wel wat windgevoeliger. Hij past in het rijtje van de andere brede skiffs die we al hebben bij Rijnland, de Oude Rijn en de Ravenstein. Maar deze nieuwe boot is net iets smaller, en langer ( 1 meter) dan de andere twee, en biedt dus net wat meer uitdaging. Zo ontstaat er een mooi groeipad voor beginners:  van de C1 naar de Oude Rijn of Ravenstein, dan naar deze nieuwe boot en tot slot in de smalle skiff. Een mooi schip om erbij te hebben dus zeker nu de belangstelling voor skiffen zo is toegenomen, zowel bij de senioren als bij de jeugd. We gaan deze boot veel gebruiken. 
2021-06-06-boendoop-4Dan de naam. Er is eerder een boot hier geweest die zo heette zag ik het namenboek van Elly Tolman. Het was een C1. Ooit nog gedoopt door Marjolein, de zus van de voorzitter. In 1976, en nog op het oude Rijnland, een bloeiperiode qua jeugdroeien is mij verteld. Eigenlijk willen we dat nu weer, veel jeugd die hier een deel van hun vrije tijd doorbrengen, met roeien en met andere leuke dingen. Terug naar de naam: In het centrum van Zoetermeer ligt een plas met dezelfde naam. En in Voorschoten is er zelfs een wijk naar genoemd. In het Gronings is er zelfs een spreekwoord: Hai het oet dob dronken. Ofwel: hij weet wat er in de wereld te koop is. Dat wensen we deze boot ook toe. Tijd om te gaan dopen!
Ik noem u Dobbe, ik doop u en wens u en uw bemanning een behouden vaart"


Johan IJff:
“En dan wil ik zo het woord geven aan iemand die alles weet van onze bootnamen, heeft ook een boekwerk geschreven met de historie van de bootnamen van onze vloot, van Ade tot Zanzibar.  Alleen al voor mij een handig naslagwerk. En omdat bootnamen vaak die achtergrond hebben, weet ze dus ook alles van buitenplaatsen, kastelen, landgoederen, streken, windmolens, boerderijen en waterlopen in de omgeving. Secretaris geweest in het bestuur. Roeier in de toerploeg “Weer en wind”. Actief in de archiefcommissie en de schadecommissie. En recent bedenkster en medeorganisator van de originele botenschoonmaakestafette.   Elly Tolman”

 

2021-06-06-boendoop-5Elly Tolman:
“In onze vloot zijn veel van onze boten die de naam dragen van een kasteel of buitenplaats. Maar heel vaak liggen deze niet aan ons roeiwater. De buitenplaats waarnaar deze C4 wordt genoemd kunnen we wel vanaf het water bekijken, en wel als je richting Katwijk over de Oude Rijn roeit. Deze rivier kent een lange geschiedenis. Natuurlijk weten we dat de Rijn in de Romeinse tijd de noordgrens van het rijk vormde. De Rijn lag toen tussen uitlopers van strandwallen in een gebied dat bij hoge waterstand van de rivier regelmatig onder water kwam te staan. Daarbij werden grote hoeveelheden klei afgezet. Deze klei was de grondstof voor veel pannen- en steenbakkerijen die langs de Rijn te vinden waren. Door de grote vraag naar stenen en dakpannen voor de huizenbouw in Leiden werden de winplaatsen van klei schaarser en verdween deze bedrijfstak langzamerhand. 
Vanaf de 12e eeuw begon de monding van de Rijn te verzanden en werden de oevers van de Rijn geschikt voor de aanleg van buitenplaatsen. Vooral in de Gouden Eeuw was Leiden een welvarende stad en in de 17e en 18eeuw verrezen er talrijke buitens aan de oever van de Rijn. Vaak waren het speeltuinen met kleinere buitens. De meeste buitens lagen aan de oostkant van de stad. Op de uiterwaarden van de Rijn tussen Leiden en Katwijk waren dat er veel minder en in de richting van de steenbakkerijen in het gebied dat nu tot Valkenburg en Oegstgeest behoort nam het aantal af. Ook op de plaats van de huidige Rhijnhof bevond zich tot in de 17e eeuw een steenbakkerij met enkele arbeidershuisjes. In 1679 kocht Nicolaas van Campen, schepen te Leiden de grond en bouwde er een speelhuis Dubbelhof met boomgaard en uitzicht op het Haagsche Schouw. 
Een volgende eigenaar besloot een nieuw huis te bouwen omdat de later aangebouwde vleugels van de Dubbelhof waren gaan verzakken. Het nieuwe huis kreeg de naam Rhijnhof. Hoewel het huis vanaf de waterkant een grootse indruk maakt, was het toch vrij klein en een echt zomerverblijf. In 1775 kreeg het huis het aanzien zoals wij dat ook nu nog kennen. 2021-06-06-boendoop-6Op de middenas werd toen een koepelvormige uitbouw geplaatst. Dergelijke uitbouwen zijn ontleend aan de Franse architectuur. Aan de overzijde van de Rhijnhofweg werd een monumentaal koetshuis gebouwd. Na een opeenvolging van rijke eigenaren verwierf in 1870 de familie Cock, die op het Rapenburg een winterverblijf bezat, de Rhijnhof als zomerverblijf. Via vererving en verkoop kwam de Rhijnhof in het begin van de 20e eeuw in handen van een echtpaar uit Deventer. De toekomst van het huis werd toen onzeker en in Leiden bestond de vrees dat het huis zou worden gesloopt. Maar dat gebeurde niet. Het buiten bestaande uit herenhuis, koetshuis, landerijen en orangerie werden verkocht aan de Hervormde Gemeente Leiden die het terrein lieten ophogen en de buitenplaats veranderde in de begraafplaats Rhijnhof. De aula was in de koepelzaal van het buitenhuis. Toen voor grote gezelschappen deze ruimte te klein werd een nieuwe aula gebouwd en het huis, het koetshuis en de orangerie werden verkocht aan een particulier. 
Ik noem u Rhijnhof, ik doop u en wens u en uw bemanning een behouden vaart” 
 

2021-06-06-boendoop-7

 

 

Johan IJff:
“En dan gaan we nu over tot het voorroeien. We hebben de jeugd bereid gevonden om de boten voor te roeien. Daar zijn we heel blij mee. Vooral ook omdat we het jeugdroeien een impuls willen geven bij Rijnland. Caroline, wie zijn de voorroeiers?” Caroline: “Leonard, Hugo, Ariana, Alekna, Sergio en Nanouk”.
"Ok, veel succes!”

 

Johan IJff
Kees de Bruijn
Elly Tolman

 

 

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 29 september 2023