Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Verslag Fisa Masters 2023 Zuid-Afrika

Geplaatst op 28-09-2023  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: Lia Brouwer

verslag-fisa-masters-2023-zuid-afrika-3Voor het eerst in de geschiedenis van de World Fisa Masters Regatta werd deze in Zuid-Afrika georganiseerd. Voor veel mensen was dat een brug/baan te ver. Voor mij aanvankelijk ook, maar toen ik hoorde dat mijn buitenland maatje (Els van Dam van De Hoop) er wel naar toe ging, en Anneloes Russell ook, begon heb op gegeven moment toch te kriebelen. Niet lang daarna heb ik mij ingeschreven voor 6 x starten: 3 x skiff (G, H en J) 2 x dubbeltwee, met Els en Anneloes en 1 x de W4X H-M met een dame uit Australië en eentje uit Ierland.

Op dinsdag 19 sept reisden we af met de KLM richting Johannesburg. Een leuke bijkomstigheid was, dat mijn dochter Lineke als purser dienst had op deze vlucht. We werden dan ook na de start verwelkomd met een glaasje champagne. Het had ook tot gevolg dat ik de complete landing mee mocht maken vanuit de cockpit. Een geweldige ervaring om steeds dichter het met duizenden lichtjes verlichtte Johannesburg te naderen en de gezagvoerder bezig te zien voor een perfecte landing.

verslag-fisa-masters-2023-zuid-afrika-2

De volgende dag werden we naar de baan gebracht. Dat kostte de chauffeur nog wat moeite want hij had geen Google Maps en we reden meerdere keren verkeerd. Maar uiteindelijk lukte het en daar aangekomen keken we onze ogen uit, naar wat de organisatie er had neergezet. Een mooie ontvangsthal, buiten overal met grote zonneschermen overdekte zitplaatsen, een groot botenterrein, en een nog groter kampeerterrein met enige honderden tenten, keurig in het gelid. Bijna alle deelnemers kampeerden en dat maakte het allemaal heel gezellig. Zowel 's morgens als 's avonds trof je elkaar bij het ontbijt en de warme maaltijd, waardoor je met veel nationaliteiten in contact kwam. Heel leuk.

Uiteraard was ik erg benieuwd naar mijn gehuurde skiff. Ik had de lichtste besteld, maar toen ik in de boot zat voor mijn eerste skiff race op donderdagmiddag (de WG 1x) ging ik bijna meteen om. Ik lag veel te hoog op het water en moest nog hoger aanhalen. Net onder mijn kin. Daarbij was er een straffe wind opgestoken schuin tegen, waardoor ik een speelbal werd van de golven. Bij het oproeien naar de oproeibaan ging ik drie keer bijna om. Voorzichtig aan maar, en concentreer je, maande ik mezelf, dit wordt gewoon een oefenrace. Ik durfde in de oproeibaan al helemaal geen startje te maken. Gelukkig was de wind nu meer tegen, dat gaf wat stabiliteit. Bij het startvlot kon ik de boot in de baan houden en ik heb de starthalen gewoon overgeslagen. Toch kreeg ik op gegeven moment balans en de vaart erin, en ja, het is niet tegeloven maar in deze derde WG 1x heat eindigde ik als eerste. Jullie begrijpen dat ik aan alle kanten blij en opgelucht was toen ik uit de boot stapte. Gelukkig heb ik voor mijn twee volgende skiffraces wel een lichte boot kunnen bemachtigen. Frappant detail is, dat alle 6 races winderig tegen waren. Moeilijk water, hard werken.

verslag-fisa-masters-2023-zuid-afrika-1

Op donderdagavond was er een grote vlaggenshow waar ruim 40 landen aan deelnamen. Op vrijdagavond was er een huldiging van de 80-jarigen en ouder. Er waren 3 vrouwen, waaronder ik en 18 mannen waarbij de oudste man 94 was, een soort Popeye the Sailorman. We werden aan alle kanten gelauwerd en geprezen. Wat een feest.

Maar ook de andere avonden waren leuk en gezellig, met vrolijke mensen, drankjes en muziek. Uiteindelijk heb ik 5 van mijn 6 races gewonnen, met een 6de blik voor mijn 80ste verjaardag. Ik heb de datum nog even geverifieerd op mijn paspoort; inderdaad 5-10-1943, niet te geloven. Maar zo’n 94-jarige Popeye geeft ook mij weer voldoende perspectief.

Op zondag hebben Els en ik een excursie gedaan naar Pretoria en naar het Voortrekkers museum/monument. Ik had dit al eens eerder gezien, maar vond het weer indrukwekkend. Tijdens de lunch een hele discussie gevoerd met onze well-educated zwarte gids over het Zuid-Afrika van nu. Macht, corruptie, ongelijkheid en wat nog meer; maar ook heel veel vrolijke lokale mensen! Een kleine troost, gemiddeld levert elke tourist werk aan zeven lokale mensen. Maar ik denk dat deze WMRM 2023 dat wel verdrie- of viervoudigd heeft. Alle eer en een groot compliment voor de hele organisatie van TSHWANE South Africa. Het was werkelijk een feest!

Lia Brouwer

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Eugenie van Miltenburg
01 okt 2023 13:00

Super verhaal en prestaties Lia, dank voor dit mooie voorbeeld!

Willeke van der Weide
29 sep 2023 21:51

Gefeliciteerd Lia, heel mooi te lezen! Op naar volgend jaar

Caré Groenendijk
29 sep 2023 14:45

Smullen van jouw verhaal, Lia, zowel over jouw indrukwekkende roeiprestaties als over fantastisch Zuid Afrika

Lia Brouwer
28 sep 2023 20:02

Nog een kleine aanvulling. Er waren ca 1000 deelnemers in de leeftijdscategorie A vanaf 27 j. tot M vanaf 89 jaar. De wedstrijden waren vanaf donderdag tot en met zaterdag. En de mix op zondag.

 
 
 
 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2023 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 29 september 2023