Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Verslag Openingstocht 2016

Geplaatst op 24-03-2016  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: onbekend

Oh, oh oh, 20 Rijnlanders deden mee aan de openingstocht van vrijdag 18 maart en niemand die een verslag wilde schrijven. Omdat ik het vorig jaar gedaan heb, heb ik deze keer niet echt heel erg opgelet wat andere boten deden.

 

Na lekker warme koffie met soesjes en uitleg van Jacques over de bestemming, de route (je kunt dat echt niet fout doen) en wie waar moest aanleggen gingen de vijf boten te water.

Volgens de planner van Kees en mij zou het in de ochtend zonnig zijn, maar daar wij de enigen waren die dat op de planner gezien hadden, waren wij ook de enigen die enigszins teleurgesteld waren in het weer.

Ik zat in een boot waarin de "Huismannen" in de meerderheid waren en dat wisten anderen ook want toen we naast de A4 roeiden werd er luid getoeterd door een .......je raadt het al, vrachtwagen met de opdruk HUISMAN. Prima timing!

Overigens was niet te zien dat wij in groepsverband roeiden want we waren helemaal alleen in vaarten op weg naar Zoetermeer. Halsreikend keken wij uit naar de beloofde grutto's (Kees H had er al 30 gezien en Marianne S ook de nodige) maar ze waren er niet of ze hadden die dag vrij. Wel veel ganzen, eenden, kieviten en een pauw.

Te hoogte van "het Geertje" zagen we Clarie en Kees langs de vaart lopen, die hadden dus keurig volgens afspraak hun boot daar afgemeerd. Wij kwamen als vierde en laatste boot bij het gemaal "Palenstein" aan en het kleine kommetje bood maar plaats aan drie boten. Het was nog een hele kunst de boten naast elkaar te leggen; gelukkig trok Ineke haar boot voor de brugopening, nadat wij binnen gevaren waren: zo kwam er gelukkig een plaatsje vrij en hadden wij uiteindelijk de beste plaats, konden gemakkelijk aanleggen en uitstappen.

Bij het gemaal hadden ze behalve toiletten ook een heerlijke (warme) koffie-/chocolade machine met veel keuzemogelijkheden. Chocolade met melk en suiker, maar ook zonder melk en suiker......???

Het gemaal en het verhaal erbij waren indrukwekkend en er was veel wat wij nog niet wisten. Was er de vorige keer nog een "blauwe" (volgens Henny een rode) dieselmachine, nu stonden er twee elektrische machines. Op de vraag van Clarie of dat duurzame energie was antwoordde de man "nou, als je zonnepanelen of windmolens gebruikt is het duurzaam". Daar deze in de verre omtrek niet te zien waren kunnen wij aannemen dat het (nog) niet duurzaam is. Het gaat te ver om op alle details in te gaan. Leuk is om te weten dat de machine 120.000 kubieke meter per minuut omhoog kan malen en dat er in de polders rondom  Zoetermeer verschillende (water) hoogtes zijn tot wel 6 meter lager dan het peil zoals wij dat in de Vliet hebben. Om niet allerlei rotzooi mee te laten stromen hangt er soort grijparm boven het water die de takjes en andere ongerechtigheden eruit haalt en in een afvalcontainer laat zakken. Op de vraag van Clarie wat het meest bijzondere was wat er ooit door die grijparm gevangen was antwoordde de man een "saxofoon"!!!! In zijn foedraal met muziek een adres van de wettige eigenaar erbij.

Na nog wat rond gestommeld te hebben en alles in werking te hebben gezien, hebben wij na een hartelijk afscheid (bedankje met wijn uitgereikt door Jacques) onze tocht lopend voortgezet naar restaurant A -zicht. Daar was een heerlijke lunch voor ons verzorgd. De bemanning van de boot van Gouda waren daar al eerder geweest vanwege een broodnodige sanitaire stop. Ze werden toen bijna weggestuurd omdat je daar alleen naar het toilet mag als je een consumptie gebruikt of 50 ct betaalt. Nou dat hadden ze geen van alle er voorover, ze kwamen immers later een consumptie gebruiken.....

Na de lunch weer huiswaarts geroeid nadat we eerst onze boten uit de knoop moesten halen. Er werd flink geroeid en gepasseerd, je moet wat in zo'n sloot en Jacques wilde bijtijds terug zijn om de drankkast te ontsluiten. In of zal ik zeggen na overleg met Jacques hebben we voor een iets kortere route gekozen en was Jacques ruimschoots op tijd om alle drank uit te stallen. Het was gezellig en geanimeerd en zo weten we dat Marius Eva Jinek mist. Ook hoorden we van Hans, dat de verrassingsparty voor Jan Roest misschien wel uitgelekt was: een ploeggenoot was wat onhandig met e-mails geweest. Gelukkig bleek op zondagochtend dat Jan van niets wist; hij voelde zich overdonderd door het feest van 40-jaar-zondagochtendinloop.
Op naar een volgende tocht met een andere verslaggever!
Lanny

 

Op zaterdag ging een kleinere groep met een C4 en een C3 op pad. Korter, want er is geen rondleiding in het gemaal op zaterdag. Wel een nieuwigheidje: na het Geertje niet bakboord uit richting Palenstein, maar rechtdoor onder een hele lage brug door. Liggend: dat was voor de meesten een eerste ervaring. Eerst even geoefend: hoe doe je dat overeind komen zonder je handen te gebruiken; buikspieren lekker aantrekken en de boot niet uit balans laten raken, want gaat die eenmaal wiebelen en iedereen denkt te moeten corrigeren, dan is de kans groot dat de boot vol gaat lopen. Het ging feilloos en wat vooraf ‘eng’ leek valt al doende enorm mee. Weer wat geleerd.  Er was minder wind en ook minder vocht in de lucht dan de vorige dag, zo zelfs dat onderweg aan de dijk buiten Stompwijk nog koffie gedronken kon worden. Toerroeien in optima forma!

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024