Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Vliethead 2024: En de winnaar is?

Geplaatst op 11-02-2024  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: Joost Paijmans

2024-02-11-vliethead-2024-en-de-winnaar-is-1Nou duidelijk. Hans-Marten en Lukas in de dubbel-twee. De snelste tijd en dat blijft zo na inzet van alle correctiefactoren. Maar toch wil ik een andere ploeg noemen en wel de Soevie. Je moest je bij het buffet melden en na de inleg van vijf euro kon je een lepel pakken. Dat is een dure lepel en die prijs is dan voor de gewiekste verkooptruc? Niets was minder waar. Op vertoon van die lepel kon je een kop soep halen en met name de linzensoep was van grote klasse. Daarmee was het feest niet ten einde, want er waren ook rijkelijk belegde broodjes en met die soep en de broodjes werd het een gezellige bijeenkomst daar in de sociëteit. Het doet me denken aan mijn eerste ‘intrainingsfeest’ op Njord. Je moest vijf (toen nog) gulden inleggen en daarmee had je recht op vijf borrels van het merk Kraayepoot (waarmee je volgens ingewijden een kluisdeur kon oplossen) en je consumptiepatroon werd vastgelegd door de bootsman. Hij bediende zich van een plankje en een krijtje, waarmee hij door het zetten van streepjes achter je naam het moment dacht te kunnen voorspellen wanneer nieuwe inleg aan de orde was. Later zag ik dat plankje op de grond liggen. Na vijf borrels kon het je ook niet meer schelen.

2024-02-11-vliethead-2024-en-de-winnaar-is-2Maar nu weer naar de Soevie. Hulde, hulde en nog eens hulde. Terwijl iedereen zat de smullen kwam Willeke ons vertellen dat Hans-Marten en Lukas inderdaad over-all gewonnen hadden, dat de dubbelvier van Johan, Hans, Cees en Roland met ondergetekende als stuurman weliswaar de tweede tijd had neergezet, maar dat de correctiefactor zijn werk deed en dat de ploeg daarmee naar de vierde plaats werd gedirigeerd. Juliette Goodall in de Meisjes(!)skiff werd tweede en Willeke kon tot haar vreugde en die van de zaal de derde plaats aan haarzelf toekennen.

2024-02-11-vliethead-2024-en-de-winnaar-is-3Eigenlijk is of was de Vliethead een proef of ploegen klaar zijn voor de Head of the River of de Skiffhead. Daarmee is niet alleen snelheid van belang maar ook stuurvaardigheid. Met het oefenen van het sturen kun je op de Vliethead wel terecht, want hoewel de Vliet op de kaart er redelijk recht uitziet is de praktijk anders. Neem nou de dubbelvier die voorgeslagen werd door Johan. De indeling zorgde er voor dat alle achten achter je starten en voor je heb je een uitgebreid veld van tweeën en Skiffs. Het eerste stuk is gemakkelijk. Er zit best een gat tussen de categorieën, maar op anderhalve kilometer, bij de bocht werd de eerste twee ingehaald. De stuurman moet dan zorgen de ingehaalde ploeg niet de daar aanwezige ‘zak’ in te duwen, maar met tien haaltjes extra er snel mee klaar te zijn.

Jan Brussel, otof.[antispam].@johnbrussel.nl
2024-02-11-vliethead-2024-en-de-winnaar-is-4

Kijk nooit naar de ingehaalde ploeg, want de praktijk leert, dat je er dan naartoe vaart. Neen, zoek het verste punt op en stuur daar naar toe. Bij de ‘Boerenzee’ werden meerdere ‘tweetjes’ ingehaald en ook al een langzame skiff. Laat zien welke koers je wit varen, zodat ploegen die je gaat oplopen ruimte kunnen maken. Hoe doe je dat? Heel eenvoudig, gewoon de kortste route kiezen en daar niet van afwijken. De opgelopen ploegen zien dan wat je van plan bent en meestal geven ze je dan de ruimte. Vóór de ‘Knipbrug’ moet je ook inschatten waar je je bevindt ten opzichte van de opgelopen ploegen als je bij de brug bent. Het andere gat is uitgesloten, want daar brandt een rood licht. Als je het geluk afdwingt kun je gewoon door, maar even inhouden kan aan de orde zijn en doe dat dan ook. En dan naar de finish, waarbij je duidelijk aangeeft hoe ver het nog is. De laatste tweehonderd, de laatste honderd en dan de laatste tien en na het passeren van de finish niet inzakken maar rustig doorroeien en uitkijken waar aan het vlot je het snelste hebt aangelegd. Gelukkig hebben de achten de ploeg niet ingehaald, want dan kan het even duren voor er plaats is.

Dat was dan de Vliethead. Het was een groot genoegen de ploeg van Johan, Hans, Cees en Roland te sturen. Nog een paar punten op de i en laat de Head dan maar komen. Dank aan de Soevie, de organisatoren van de wedstrijd en ook aan alle deelnemers. Zonder hen geen wedstrijd en zonder de Soevie geen soep!


Joost Paijmans

 

 Meer foto's

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Bauke Smit Bauke Smit
11 feb 2024 17:39

Veel lof voor de organisatie en Soevie!

Lisette Elsinga Lisette Elsinga
11 feb 2024 11:23

Dankjewel voor je mooie verslag Joost!

 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024