Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Samen voor een veilig sportklimaat

Geplaatst op 28-12-2021  -  Categorie: Veiligheid  -  Auteur: Caroline Wortelboer  -  Bron: Sociale veiligheid KNRB

logo-samen-naar-een-veiliger-sport-klimaatIn de afgelopen jaren zijn er in de sportwereld een aantal incidenten geweest met jeugdige sporters en hun begeleiders. Uit een groot onderzoek is gebleken dat 1 op de 8 personen in de sport te maken heeft (gehad) met een vorm van seksuele intimidatie of misbruik. Dat zijn schokkende cijfers. Een reden voor NOC*NSF om beleid te maken van preventie. Er is gebleken dat je als (roei)vereniging ongewenst gedrag kunt voorkomen, wanneer je duidelijk uitstraalt dat je belang hecht aan een veilige omgeving voor álle sporters en vooral voor de jeugd. 

We doen al een aantal zaken goed wanneer het gaat om preventie:  we kennen onze vrijwilligers goed en houden intensief contact met hen. We hebben gedragsregels opgesteld en we kennen vertrouwenspersonen, met wie je als lid laagdrempelig en vertrouwelijk een vraag of ervaring kan bespreken en met wie gezamenlijk naar een oplossing kan worden gezocht.

Een volgende stap in het preventiebeleid, waar door NOC*NSF, de KNRB en de gemeente Leidschendam/Voorburg op wordt aangedrongen, is het aanvragen van een VOG voor de vrijwilligers en met name voor de jeugdbegeleiders.  

VOG

vogDe afkorting staat voor verklaring omtrent gedrag. Een VOG staat ook wel bekend als een bewijs van goed gedrag. Een VOG kan worden aangevraagd bij het ministerie van Veiligheid en Justitie en uit een afgegeven verklaring blijkt dat het gedrag van een persoon in het verleden geen bezwaar oplevert voor het werken met minderjarigen of andere kwetsbare personen bij een sportvereniging. 

Als RV Rijnland hebben wij toestemming gekregen om voor onze vrijwilligers een gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen. Voorlopig doen we dit alleen voor de jeugdtrainers en -coaches. Ook de leden van het bestuur zullen een VOG aanvragen.

Een veilige roeivereniging is een visitekaartje voor nieuwe (jeugd)leden en voor hun ouders. Veiligheid creëren is een belangrijk onderdeel van het jeugdbeleid en we laten hiermee zien hoe belangrijk wij een veilig sportklimaat vinden.

Binnenkort ontvangen alle jeugdtrainers en -coaches van ons een mail met een toelichting op de aanvraagprocedure. In de eerste helft van januari kunnen zij een mail vanuit de dienst Justis van het ministerie van Veiligheid en Justitie ontvangen.

 

 

Namens het bestuur,

Pien van der Hoeven
Caroline Wortelboer

 

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024