Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Wat gebeurde er op het strand bij Wassenaarse Slag?

Geplaatst op 20-08-2018  -  Categorie: Bericht  -  Auteur: André de Bree, Kai Fischer

2018-08-20-wat-gebeurde-er-op-het-strand-bij-wassenaarse-slagZondag 19 augustus gingen Anneke, Job, Gijs en twee invallers Kai en André in Katwijk aan Zee met de Zeevier de Noordzee op. De weers­omstandigheden waren prima, een beetje wind en golven. Helaas was er nog geen zon. Al vrij snel lieten onze zeehondenvriendjes zich achter de boot zien om daarna te verdwijnen en ons verder alleen te laten.

Tegen de wind in zijn we gestart en dat is voor de heenweg een goede strategie. Anneke en Gijs waren voor het eerst op pad met de Zeevier, samen met 3 meer ervaren roeiers, dus dat was voor hun wel een geruststelling. Eenmaal bij de Wassenaarse Slag besloten wij voor koffie en appeltaart aan land te gaan om daarna met vernieuwde krachten weer het ruime sop te kunnen kiezen.

En ruim sop was het inmiddels: de windkracht was gestegen naar 4/5 en de golven hadden al flinke schuimkoppen. Het lukte ons maar niet om de boeg, bij het aan boord gaan, haaks op de branding te houden. Sterke wind en stroming vanaf de zijkant dreven de boot parallel aan de kust. Het was ons bijna gelukt, maar toen de laatste roeier aan boord kwam sloeg het noodlot toe (een flinke brandingsgolf). Het resultaat was een omgeslagen boot, zwemmende roeiers en drijvende spullen. Na alles weer op orde te hebben gebracht gingen we voor een 2e poging. Alles ging goed en er moest nog maar 1 roeier aan boord zien te komen.

Helaas werkte de wind en stroming weer niet mee, bovendien geraakten 2 stuurboord riemen in de zandbodem. Beide riemen konden de krachten niet weerstaan en knak, knak, 2 riemen kapot! Dit betekende het einde van de tocht. Nadat wij onszelf, de spullen en de boot weer veilig uit het water op het strand hadden gehaald moesten we nog wel thuis zien te komen. Job en Anneke waren toe aan een stevige wandeling en vertrokken over het strand van Wassenaarse Slag richting Katwijk om de auto en trailer te halen. De andere drie zijn vervolgens naar de post van de reddingsbrigade gegaan en hebben het verhaal uitgelegd. Na 1,5 uur kwam Job met de trailer aan op het strand bij de Wassenaarse Slag. De medewerkers van de reddingsbrigade waren gelukkig bereid om onze trailer met hun landrover over het strand te rijden tot aan de boot en weer terug tot op vaste grond vanwaar Job’s auto het weer kon overnemen.

Wat hadden we beter kunnen doen? Of was het gewoon domme pech? In ieder geval was het ons duidelijk dat je niet alles kunt voorzien en dat omstandigheden met golven, stroming en wind altijd voor een onverwachte verassing kunnen zorgen.

André de Bree
Kai Fischer

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024