Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Wat is Dutch Masters Open

Geplaatst op 30-04-2016  -  Categorie: Bericht  -  Auteur: Peter Reimer

 

Uit een reactie van Nelleke Molenaar, een van de twee hoofdredacteuren van de website van Rijnland, heb ik geleerd dat de aankondiging van deze wedstrijd voor niet ingewijden tamelijk onbegrijpelijk is. Daarom doe ik een poging in het katern wat meer over deze wedstrijd te vertellen.

 

Veteranenroeiers

De Dutch Masters Open (DMO) is een roeiwedstrijd die in eerste instantie, drie jaar geleden, is opgezet als een wedstrijd voor veteranenroeiers. De aanduiding ‘masters ‘ is een synoniem voor veteranenroeiers. Omdat de krachten van een mens afnemen met het vorderen van de leeftijd zijn er leeftijdsklassen ingesteld, geletterd van A tot K. Deze letters staan voor de volgende leeftijdsklassen:

A vanaf 27 jaar en ouder
B gemiddeld 36 jaar
C gemiddeld 43 jaar
D gemiddeld 50 jaar
E gemiddeld 55 jaar
F gemiddeld 60 jaar
G gemiddeld 65 jaar
H gemiddeld 70 jaar
I gemiddeld 75 jaar
J gemiddeld 80 jaar
K gemiddeld 85 jaar

De wedstrijd wordt gehouden over 1000 meter, boord aan boord. Deze afstand wijkt af van de wedstrijdafstand voor de jongere roeiers: zij roeien over 2000 meter. Officiële roeibanen zijn dan ook altijd 2000 meter lang.

Over het algemeen roeien de meeste veteranenroeiers lange afstandwedstrijden zoals bijvoorbeeld de Head of the River, 7,5 km lang. Op zulke wedstrijden wordt er op tijd gevaren met een vliegende start. Op de DMO roeit men boord aan boord met een staande start. Een officiële roeibaan kent 8 banen, zodat er 8 ploegen tegelijk kunnen starten.

Jaarlijks zijn er internationale wedstrijden voor masters die onder auspiciën van de internationale Roeibond, de FISA, worden georganiseerd, elk jaar in een ander land. Dit jaar zijn de FISA Masters in Kopenhagen van 8-11 september. Wie aan deze wedstrijd wil deelnemen doet er goed aan zijn of haar krachten eerst te meten op de DMO.

 

Willem-Alexander Baan

De DMO wordt gehouden op de Willem-Alexander Baan bij Zevenhuizen. Deze roeibaan, die aan alle eisen van de FISA voldoet, bestaat nog niet zo lang. De opening van de  roeibaan vond plaats in 2013. Bekender dan de WA Baan is de Bosbaan in Amsterdam, die in de dertiger jaren van de vorige eeuw is aangelegd. Dit jaar worden de Wereldkampioenschappen voor alle boottypen en categorieën waarin niet deelgenomen kan worden op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, gehouden op de WA Baan, om precies te zijn van 20-28 augustus. In een volgend artikel geef ik daar meer informatie over.

 

Jeugd, bedrijfsroeiers en Para-roeiers

Omdat het aantal deelnemende veteranen minder was dan waarop gerekend was, is het wedstrijdprogramma inmiddels uitgebreid met wedstrijden voor de jeugd, bedrijfsroeiers en para-roeiers. In het bijzonder de wedstrijden voor de jeugd, die vooral bedoeld zijn voor beginnende wedstrijdroeiers, bleken een succes te zijn. Junior wedstrijdroeiers roeien normaal over 2000 meter net als hun jonge seniorroeiers. Het is daarom voor beginnende junior roeiers aantrekkelijk eerst een wedstrijd over 1000 meter te roeien.

 

Commissie bubbels

Nederland is een land van wind en water. Als roeiers weten wij dat er bij windkracht 6 of meer niet geroeid kan worden. Wij weten echter ook dat de praktijk genuanceerder kan zijn. Door beschutting van hoge bomen of hoge walkanten kan de wind gedempt worden. Daarvan is echter op de WA Baan geen sprake. Dat betekent dat de wind vrij spel heeft. Het is al een paar keer gebeurd dat wedstrijden op de WA Baan gecanceld of uitgesteld moesten worden. De huidige wedstrijdcommissie heeft een aantal enthousiaste leden die een mogelijkheid kennen de golven te temmen als dat nodig is. Het is op zich een beproefde methode: blaas luchtbellen door het water en het gevolg is dat de golven neerslaan. De commissie bubbels, zo genoemd vanwege het bellen blazen, onderzoekt nu welk instrumentarium nodig is en wat de capaciteit van de compressor moet zijn om een goed effect te bereiken. Als deze pogingen slagen zal de slogan "Roeien op een uitdagende baan" nog slechts van historische betekenis zijn.

 

Startverschillen

Het aardige van de DMO is dat veteranen van verschillende leeftijdsklassen tegelijk tegen elkaar een race kunnen varen, waarbij de roeiploeg die na correctie voor leeftijd de snelste is als eerste door de finish gaat. Dat is mogelijk door een roeiploeg van een oudere leeftijdsklasse eerder te laten starten – conform de toepasselijke tijdcorrectie - dan die van de jongere leeftijdsklasse.

 

Wat betekent DMO voor Rijnland

De RV Rijnland organiseert de DMO samen met K.R.en Z.V. De Maas. Dat beteken dat de wedstrijdcommissie hoofdzakelijk uit leden van Rijnland en De Maas bestaat. Ook op de wedstrijdag zelf zijn er veel Rijnlanders die helpen bij alles wat er op zo’n dag moet gebeuren, zoals boegnummers uitgeven, catering, hulp op de startvlotten, etcetera.

Kom op zaterdag 11 juni kijken!

Dmo 2016.5e414b

 

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024