Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Weerribben 2018

Geplaatst op 09-04-2018  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: Joost Paijmans

Zamip roeit voor 15e keer Weerribben-marathon.

2018-04-09-weerribben-1

“Je zou jezelf eens moeten zien lopen”, was de opbouwende kritiek van mijn echtgenote, de volgende ochtend na het opstaan. De dag daarvoor had ondergetekende samen met zijn Zamip-kornuiten Gerbrand, Job, Arthur, Kai en Gijs (wiens hart nog deels bij de Steenwijkse Roeivereniging “t Diep” ligt) de Weerribben-marathon geroeid en uitgeroeid! Jazeker, ondanks dat er weinig trainingsarbeid was geleverd. Dan was het de vorst, dat was het de harde wind of beide. Zelfs de Head of the River was afgelast. En na de Head stond Joost op de latten en het voorgaande weekend was de “oud-Njorddag”. Hoe was dat ook al weer met die twee riemen? “Links over rechts, geloof ik”. Veel meer voorbereiding kwam er niet aan te pas.

2018-04-09-weerribben-3Voor de Weerribben-marathon moet je wel vroeg uit je bed, want Steenwijk ligt niet naast de deur en er moeten ook nog ‘kornuiten’ mee. Kwart voor vijf je bed uit en dank zij een minutieus voorbereid schema en dito klaargelegde kleding en uitrusting schuif je om 05.10 uur de deur uit, nagestaard door een verbaasde hond. 05.30 op Rijnland, helpen met de botenwagen en Arthur en Gijs opladen. Dan die 150 kilometers rijden en nabij Almere de zon zien opkomen. Na Emmeloord rechtsaf richting Steenwijk. Auto’s parkeren conform de aanwijzingen en dan 500 meter lopen naar het clubgebouw. Tassen in de tweede loods en boven in de ‘sociëteit’ wachtten lieve bardames met koffie, thee als u wilt, en ‘Steenwijker Brokken’ of wat ook ze daar aan versnaperingen consumeren. Marius van der Aa, een der oprichters van ’t Diep, vraagt waar nou eindelijk die blankhouten “scull” blijft die beloofd is en in de Rijnland-kleuren aan het plafond van de sociëteit moet komen hangen. Oude scullriemen zijn schaars op Rijnland. Maar eens bij Njord of die Leythe vragen.

2018-04-09-weerribben-4Na het afladen gaat eerst een twintigtal wedstrijdploegen te water en als die weg zijn gaan ook de twee Rijnland-boten op pad. De Aernsteyn en de Herengracht. Proviand, hoosblikken en veel kussens gaan aan boord en ook een pikhaak, twee peddels en twee ‘geitenpennen’. Het weer lijkt in eerste instantie mooi met veel zon, maar ook met een koude Zuidoostelijke wind. Later wordt het warmer en als we voorbij “Ossenzijl” zijn en 5,5 kilometer de “Linde” richting “Kuinre” opvaren is dat leed geleden, alleen die wind nog. Na het keerpunt gaat het weer richting “Ossenzijl” en passeren alle wedstrijdboten en tenslotte ook de prestatietocht-boten tot we zelf rondgemaakt hebben en zien we welke ploegen achter ons varen. Meteen na Ossenzijl gaan we stuurboord uit de echte “Weerribben” in en ploegen we met afwisselend wind tegen en wind mee drie maal op en neer door dit moeraslandschap tot we aan het einde van de “Heer van Diezengracht” de “Heuvengracht” opvaren. Na 3,5 km “Wetering” met wind tegen en 7,5 km “Steenwijker kanaal” met een strakke wind mee bereiken Job, Arthur en Joost om 16.45 uur de vereniging ’t Diep, alwaar felicitaties en een borrel. De ploeg heeft er 7 uur 17 minuten over gedaan. De andere ploeg, bestaande uit Gerbrand, Gijs en Kai bijna 8 uur. Vanwaar dat verschil?

2018-04-09-weerribben-5Meteen na de rustplaats, midden in de Weerribben en halverwege de tocht, brak bij het wegvaren van de Herengracht Kai een rigger van deze boot. Dat is balen, met name omdat van dezelfde boot ook al eerder een rigger was bezweken. Om die reden moest de Herengracht vleugellam de resterende 25 km afleggen en dat leverde een vertraging van bijna 40 minuten op en niet te meten frustraties.

Toch blijven onze hartelijke gevoelens in Steenwijk. Vanwege de perfecte organisatie, vanwege de gastvrijheid, vanwege het heel mooie weer in combinatie met de prachtige natuur en vanwege de kameraadschap natuurlijk. Ga er maar aan staan. 56 Kilometer roeien en sturen zonder noemenswaardige training. Alleen onder vrienden kom je er dan zonder kleerscheuren vanaf. Nu Carien nog overtuigen dat dat heel gewoon is die stijfheid ’s ochtends na 56 km roeien!!

 2018-04-09-weerribben-6

Joost Paijmans.

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024