Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Zandtransport Vlietlanden

Geplaatst op 20-06-2018  -  Categorie: Veiligheid  -  Auteur: Saskia de Vlas
De afgelopen weken heb ik heel veel binnenvaartschepen gezien die hier anders nooit komen. nze vereniging ligt aan het Rijn-Vliet kanaal en in de scheepsvaart is vastgesteld dat dit een klasse II kanaal is. Daar mogen eigenlijk alleen maar schepen komen die gekwalificeerd zijn tot en met type II. Nu zie ik regelmatig de bekende Kempenaars varen met de maten 55 meter lengte 6,60 meter breed (met een lading van 22 vrachtwagens). Deze schepen kunnen door de sluis bij Leidschendam.
2018-06-20-dortmunder-rijnland
Maar nu komen er ook grotere schepen langs zoals die van het type Dortmunder (67m lang, 8,20m breed). Deze schepen kunnen een lading voeren van wel 40 vrachtwagens. Deze schepen passen niet door de sluis bij Leidschendam. Af en toe meert zo'n schip af aan de dukdalven even voorbij het clubhuis en ik vind dat wel gezellig en maak dan even een praatje met de schipper. De schepen die vanaf Leiden komen zijn vol geladen met schoon zand (1000 ton). Ze varen dan ook heel langzaam en maken op het kanaal de bocht naar de Vlietlanden. Dat kunnen ze alleen maar doen door heel veel vermogen op de schroef te gebruiken, dus met veel waterverplaatsing. 
Deze mensen varen voor hun beroep en als er zo'n schip voor je zit geef je die (voor je eigen veiligheid) alle ruimte. Wacht dus even totdat hij helemaal recht ligt voor de brug. Dan kan je er rustig achter langs roeien en heb je het vrije water voor je. En vaart zo'n schip door de Vlietlandbrug en je bent nog op tijd, dan kan je ervoor gaan roeien maar zorg er wel voor dat de schipper je kan zien. Als het schip terugkomt van de Vlietlanden is hij leeg en vaart hij sneller. Het schip ligt dan hoog op het water en de schiper kan je vaak niet goed zien. 
Let op: Ga niet door de Vlietlandbrug voor zo'n binnenvaarder door de brug als het oranje ligt uit is! Dat is levensgevaarlijk. Ik zie dagelijks dat sloepjes en andere pleziervaartbootjes dit toch doen. En ik vraag me dan af waarom ze gewoon door het rode licht varen. Dat doe je op de weg toch ook niet. Waarom mensen denken dat ze zich niet aan de vaarregels hoeven te houden, begrijp ik niet. Zelfs als je op de stoep loopt moet je je aan de verkeersregels houden. Waarom op dit kanaal dan niet? Gelukkig moeten onze leden de vaarregels kennen en ook examen doen. Ik zou graag zien dat het voor alle bootjes gaat gelden.
Saskia de Vlas
 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024