Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

ZAMIP verkent route Rijnlandmarathon

Geplaatst op 23-08-2017  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: Joost Paijmans

Het is me wat. Als je deel uitmaakt van de zaterdagmiddagploeg (ZAMIP), die dus inderdaad op zaterdagen van 14.00 – 17.00 uur roeit, kom je dus niet op zaterdag- of zondagmorgen, als bijna de hele vereniging er op uit trekt, op de vereniging. 2017-08-23-rm2 Dus toen ondergetekende zich op zaterdagochtend 8.45 uur ter vereniging meldde om de route van de Rijnlandmarathon, die op zaterdag 26 augustus wordt verroeid, te verkennen, zag hij tientallen leden aan zich passeren die hij al maanden niet had gezien. De vakantieperiode is daar natuurlijk ook debet aan. Miep en Ilse maakten zich op om te coachen, de dames veteranen-E passeerden en her en der werden schepen naar het vlot gebracht. De ‘bulk’ van de ploegen was echter al op het water. Matineuze lieden of misschien ook motorboten-ontwijkend-gedrag!

Maar goed, Jan Doffegnies, die op Rijnland en daarbuiten zich met het Marathon-roeien bemoeit en de ‘kartrekker’ van dit fenomeen is , Job Dresden, Gijs Vermeer en Joost Paijmans gingen in de gloednieuwe C3+, de Cronesteyn de route verkennen. Dat is nodig, want een week later zou de Rijnlandmarathon worden verroeid en dan wil je niet dat de route is volgestort met puin, dat er een boom is omgewaaid of dat ergens een noodbrug is geslagen waar je niet onderdoor of overheen kunt. Op deze route zijn ook overhangende takken en ondiepten een probleem. Het weerbericht was overigens weer ‘pet’ met harde wind uit het ZW en buien, mogelijk met onweer. Een van de redenen dat de ZAMIP ’s middags roeit is het weer, dat later op de dag vaak beter wordt. Als de halve vereniging op zaterdagmorgen door de regen is ‘weg-gegeseld’ of storm, mist, onweer, ijsgang, meerkoeten of wat dan ook uitgaan belemmert, weet de ZAMIP van niets. Een vriendelijk zonnetje, een briesje in de rug, meer niet. Ook dit keer was dat zo en al bij de Meerburger Wetering noodde het weer tot bramen plukken, die daar – onbereikbaar voor het niet-roeiende publiek – in Bijbelse overvloed hangen. De ploeg liet het zo, telde vogels, besprak de formatie en met het al genoemde windje in de rug werd via de Oude Rijn, de Does en de Dwarswetering “Asopos” bereikt. Daar was ’s morgens om 10.30 uur alles in volle rust en duidde de overvloedige rommel op de aanwezigheid van studenten. “Voort, wakkere mannen”, “nog ruim 35 km scheiden u van uw doel”. En daar voeren we over de Zijl richting Leiden

2017-08-23-rm3

, rondden we de Singel van Marepoort tot voorbij Molen De Valk, en voeren de Haarlemmer Trekvaart op en bij Warmond ging het naar ’t Joppe, waar we op het gelijknamige eiland “Café Het paviljoen” wisten en waar koffie werd gedronken.

Met windkracht vijf in de rug is de Kaag een eitje (probeer het maar eens andersom) en bereikten we het Sassenheimer kanaal, en na het passeren van het ‘oude zwembad’ wordt het spannend. Eendenkroos, Zwanenbloemen, Waterlelies, kikkerbeet en ondiepten maken het roeien spannend. Overhangende takken tot bij het water en ondiepten markeren dit deel van de route, als je de Herenweg bij de buurtschap De Engel passeert en tussen nu verlaten bloembollenvelden oversteekt naar “Het Mallegat”, waar we weer op de Haarlemmer Trekvaart uitkomen. Dankzij het relatief hoge water zijn er geen problemen en naar verwachting zal dat de komende week ook zo zijn. Dan de Trekvaart richting Voorhout en bij de Molen en het Golfterrein wordt weer gewisseld en gaan we de maandagse Wetering op die ons naar Katwijk brengt. Dank zij de begroeiing, die overvloedig is, hebben we geen last van de harde tegenwind. Alleen een paar vissers die schielijk de hengel ophalen als onze ‘vislijnen-verslindende-machine’ hen passeert. Het Oegstgeester kanaal een klein stukje en dan de Oude Rijn weer die ons langs steeds voortwoekerende nieuwbouw ons naar het “Galgewater” en verder het ‘kanaal’ naar de Vliet brengt. Een aantal oudere heren staat een borrel te drinken bij Restaurant Allemansgeest. Als we passeren heffen ze uitnodigend het glas. We knikken ze ‘bijna minzaam’ toe. Nog één kilometer en dan wacht ons de vereniging, een warme douche en ’s avonds wellicht ook een borrel.

2017-08-23-rm4

Maar, onze taak is volbracht en we hebben vastgesteld dat de route er prachtig bijligt. Dames en heren marathon-roeiers; steek van wal en kom veilig terug. Aan de route zal het niet liggen, die is gecontroleerd!

 

Joost Paijmans.

 

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024