Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Zeeroeien zondag 4 augustus

Geplaatst op 07-08-2019  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: Pauline de Blocq van Scheltinga

Vandaag staat het zeeroeien op de agenda. Kai heeft het georganiseerd en Job pakt de Kaiman, de zeevier van Rijnland, mee naar Katwijk. Met de zeeskiff van Martin en de zeedubbeltwee en zeeskiff van Kai erbij is de vloot compleet. De laatste twee boten plus de trailer liggen in de achtertuin van Kai. Huh? Ja, echt, lees door en ik neem je mee door huis en haard van Kai.

 

Het is een stralende dag en iedereen is op tijd op komen gearriveerd vlakbij het strand bij WillyNoord. De boten worden in orde gemaakt, een korte briefing volgt en de indeling is snel gemaakt. Er is een plekje te weinig voor het aantal mensen aan de kant, dus ik offer mij op om de eerste shift op de kant te blijven en wat foto’s en films te schieten. Kai belooft dat hij mij meeneemt in de 2x voor de tweede shift. Mijn eerste keer in een dubbeltwee, in combinatie met de eerste keer zeeroeien, wat een beginnersgeluk!

 

2019-08-07-zeeroeien-1Onze kratten en rugzakken mogen bij WillyNoord worden gestald. Na een klein uurtje zijn alle roeiers weer terug en het enthousiasme is enorm, ook omdat zij zeehonden hebben gezien! Dat wil ik ook wel, dus wordt er een herindeling gemaakt en kiezen wij het ruime sop.

Mijn stuurboordriem loopt niet lekker. Ik heb moeite met klippen en krijg het blad niet goed uit het water. Het mag de pret niet drukken en ik concentreer mij op Kai die op slag zit en ons sowieso overal naartoe sleurt als het moet. Ik tuur alle kanten op om zeehonden te zien. De dubbeltwee gaat als een raket over het water, woesj, weg zijn we, los van de rest! Wat een unieke ervaring, de adrenaline en het gevoel van vrijheid zijn uniek. 

Op de terugweg is een behoorlijke groep bodysurfers bezig in de branding. Wij manoeuvreren ons erlangs en dat is een pittige klus. Het is de kunst om de boot haaks op de golven te laten blijven en zeker niet parallel eraan, want dan kieper je geheid om. In een fractie van een seconde ligt de boot toch dwars op de golven maar Kai geeft een pittige haal en corrigeert de koers. Wij surfen mee op een golf die een hoop water de boot instuwt. Het heeft nu meer weg van waterfietsen dan van roeien, maar aan het einde van de branding zijn stilte en rust snel weer gevonden en stapt iedereen weer heelhuids en voldaan uit. 

Irene gaat op boeg zitten van de dubbeltwee en ik meld dat ik wat problemen het gehad met de stuurboordriem. Zij geeft een verbaasde kreet: “Pauline, hoe heb je hierin kunnen roeien? De dol zit verkeerd om!” Dat verklaart dus alles en ik kan het niet uitstaan dat ik het niet zelf heb opgemerkt. Wat een beginnersfout! De eerste boegroeier had nog nooit geroeid behalve in een kano; hij heeft het niet gemerkt omdat hij niet weet hoe het heurt. 

We laten na deze tweede shift de boel de boel en gaan bij WillyNoord wat drinken. Ad is bakker, en wat voor eentje! Hij tovert een doos op tafel met diverse soorten biologische broodjes en de lekkerste eierkoeken ooit. Kai zet het mes in een enorme watermeloen en binnen no time ziet onze tafel eruit als een slagveld. De eigenaar van de strandtent is niet blij met deze spontane actie, zegt er wat van en laat ons onze gang gaan, voor deze keer. Wij tippen flink en zullen geen picknick meer organiseren op zijn terras, beloofd! 

Kai, Martin, Ad, Job en ik drinken nog een biertje en pakken er een bittergarnituurtje bij. Het is een geweldige uitsmijter van de dag, dacht ik, maar het zit er nog niet op, nog lang niet. De boten moeten nog naar hun ligplaats. Nu ga ik het meemaken: de zeeskiff en dubbeltwee moeten in de achtertuin van Kai worden gelegd. Er is geen poort, dus om de boten en trailer op hun plaats te krijgen moet de boel op zijn zij door het huis, langs de piano, over het Perzische tapijt door de tuindeuren heen om daar eerst op schragen te worden gelegd waar ze worden afgespoeld. Kai en ik pakken de zeeskiff en geloof me als ik zeg dat het knap lastig is om met een zware en spekgladde boot in je handen de giechels te krijgen… het gaat goed, gelukkig, de boel blijft heel.

Martin en Kai pakken de dubbeltwee samen op en ook dit gaat goed. Het klapstuk van de dag is de botentrailer: die moet op zijn kant, ook door het huis naar achter en met vereende krachten is het een pittige klus die ook wonder boven wonder geen schade veroorzaakt. De riemen liggen tegen het dak van de schuur, de riggers worden ingepakt, de schragen worden weer opgeborgen en RV Kai is gesloten. 

2019-08-07-zeerroeien-2

Mocht je interesse hebben om mee te gaan zeeroeien dan is het absoluut een aanrader! Ruim wat extra tijd in om bij Kai thuis te helpen met de boten en de trailer – je wilt het echt meemaken en een paar extra handen zijn welkom voor deze klus. Hoe Kai de avond ervoor de trailer in zijn eentje door het huis heeft geloodst? Het is mij een raadsel!


Meer foto's en filmpjes van de tocht zijn te zien in het fotoboek (inloggen).

Pauline de Blocq van Scheltinga

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Sandra Waasdorp Sandra Waasdorp
10 aug 2019 08:31

Leuk om te lezen. Heel herkenbaar. Vorig jaar ook met de Kaiman op Katwijk geroeid. Na een uur geroeid te hebben lagen wij nog steeds op hetzelfde punt. Was een geweldige ervaring met daarbij een zeehond op 10 à 15 meter afstand.

 
 
 
 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024