Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

De jeugd heeft de toekomst!

Geplaatst op 23-06-2021  -  Categorie: Verslag  -  Auteur: Pien van der Hoeven

2021-06-21-de-jeugd-heeft-de-toekomst-2Maandagavond 14 juni hadden we een stimulerende brainstorm op Rijnland over de versterking van onze jeugdafdeling. Vanuit de KNRB was Robert Boeder als speciale gast aanwezig. Hij is voorzitter van de juniorencommissie van de KNRB en de man die de ‘facts at his fingertips’ heeft. Hij trapte de avond af met een presentatie over de stand van zaken met het juniorenroeien in Nederland. De afgelopen decennia is het aantal junioren gestaag afgenomen: van de 20% in 1978 is nu nog slechts 6% over. De jeugd, die in sporten als hockey, voetbal en zwemmen meer of iets minder dan de helft uitmaakt van de beoefenaars, is in de roeisport een uitzondering geworden. Twee jaar geleden is op de ALV van de KNRB besloten deze trend actief te keren. Met de besturen van alle roeiverenigingen is toen afgesproken om het percentage junioren weer naar 15% te brengen. De KNRB en haar jeugdcommissie hebben de ‘know how’ in huis hoe dit kan worden bereikt. Daarom was het heel nuttig dat Robert bij onze brainstorm aanwezig kon zijn en ons tijdens de discussie van de nodige achtergrondinformatie kon voorzien. 

Voorafgaand aan de discussie was het goed om vast te stellen wat we de afgelopen drie maanden al hebben bereikt op Rijnland: we hebben er 13 nieuwe jeugdleden bij gekregen, we hebben onder de Rijnlanders enkele nieuwe instructeurs voor de jeugd gevonden. Ook de oudere jeugd helpt nu bij de instructie van de jongeren. De oudste jeugd heeft voor het eerst, en met succes, aan de regiocompetitie meegedaan. We hebben een oude maar nog bruikbare skiff en dubbeltwee van Die Leythe kunnen overnemen, die door de jeugd zelf naar Rijnland zijn overgevaren. De jeugd heeft bij de laatste botendoop voorgeroeid. En afgelopen vrijdagavond 18 juni is vanuit Rijnland in samenwerking met de toercommissie een lichtjestocht naar Leiden georganiseerd voor de jeugd. Zie bijgaande foto’s! 

2021-06-21-de-jeugd-heeft-de-toekomst-1Maar we staan aan het begin van een langere weg, want de ook door ons (oude) bestuur omarmde doelstelling van 15% jeugd betekent in het geval van Rijnland dat we op onze 500 leden ten minste 75 jeugdleden zouden moeten hebben. We hebben er op dit moment 23. Nog 50 jeugdleden erbij is iets dat we alleen met een breed draagvlak op de vereniging voor elkaar kunnen krijgen. Met de brainstorm hebben we een begin gemaakt om te zien hoe we dat op Rijnland kunnen aanpakken. 

Het volledige verslag van de avond is hier te vinden

Enkele van de ideeën die naar voren zijn gekomen:

  • Junioren pakken het roeien in de skiff sneller op vanwege hun betere balans en vinden dat ook leuker.
  • Naast de gewone instructie gaan we meer toertochten en wedstrijdjes organiseren.
  • We willen ook zorgen voor meer plezier aan de wal. Het is goed om daarbij de jeugd zelf ook het initiatief te geven en verantwoordelijkheid te laten dragen. In het najaar gaan we daarom een jeugdbestuur samenstellen.
  • Ook willen we op de sociëteit een plek voor de jeugd inrichten. Als iemand nog een bestemming zoekt voor een lekkere hangbank, tennistafel of voetbalspel, graag!
  • We gaan onderzoeken of het mogelijk is om een container met (jeugd)boten neer te zetten bij de plas om, als het op de Vliet te druk is met plezierbootjes, daar te kunnen roeien.
  • Een aandachtspunt was ook de examinering, die voor de jeugd wat lichtvoetiger zou kunnen worden aangepakt, in aansluiting met het KNRB-systeem.
  • Werving van nieuwe junioren gaat volgens onderzoek van de KNRB het beste via de eigen leden: grootouders en ouders die hun eigen kinderen en kleinkinderen aanbrengen als jeugdlid, jeugdleden die hun vriendjes of broertjes en zusjes meenemen. Hier zouden we een actie voor kunnen opzetten. 

Kortom, goede ideeën genoeg. Om ze uit te voeren willen we graag zoveel mogelijk handen aan de boorden. Het is leuk om er met z’n allen de schouders onder te zetten. Op die manier wordt het voor niemand te veel werk en geven we met z’n allen aan de jeugd, aan het roeien en aan Rijnland de toekomst. Doe je mee?! We hebben vooral ook mensen nodig die het een en ander coördineren en die meehelpen bij activiteiten. Het hoeft niet veel tijd te kosten; alle beetjes helpen! Meld je aan bij: neieor.[antispam].@rvrijnland.nl. Alvast dank!

 

Pien van der Hoeven

Foto's Jörg Callies

 

 

 

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Joost Paijmans Joost Paijmans
23 jun 2021 20:44

Goed verhaal Pien, nu het nog onder de aandacht van alle leden brengen en ze enthousiasmeren hun bijdrage te leveren. Dat kan een tafeltennistafel zijn, je buurjongen of-meisje introduceren, maar ook een paar uurtjes per week instructie.

 
 
 
 
 
 
Was deze informatie nuttig?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024