Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Ken jij de regels voor de bruglichten?

Geplaatst op 05-04-2023  -  Categorie: Veiligheid  -  Auteur: Christa van der Aa  -  Bron: www.rvrijnland.nl/veiligheid

2023-04-05-ken-jij-ze-nog-regels-bruglichtenVeiligheid op en rond het water daar streven we natuurlijk allemaal naar. Daarom is af en toe weer eens een opfrisser van hoe het ook alweer zat met de basis vaarregels, voorrangsregels, bruglichten ed. best handig.

Deze keer aandacht voor de bruglichten. Daarbij is belangrijk dat je let op zowel de bruglichten boven een bruggat als de lichten naast een bruggat.

Een handig overzicht van de belangrijkste regels om veilig het water op te gaan vind je in de flyer op onze website:  roeiers veilig het water op. Meer info op de pagina Veiligheid.

  

Christa van der Aa

 

 

open-brug

Het gele licht brand: dan mag je (ondanks het rode licht) toch doorvaren!

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Wouter Koel Wouter Koel
21 apr 2023 20:34

Het gele licht(en) bij een brug is bepalend. Zolang het brandt mag je onder de brug doorvaren. Dit onafhankelijk wat er aan de zijkant brandt. Tot 2016 ging om technische redenen het gele doorvaartlicht(en) uit zodra de brug klaar gemaakt werd om te openen. Sinds 2016 is het technisch en juridisch mogelijk gemaakt om het gele licht(en) langer te laten branden en dus de doorvaartijd te verlengen met een deels geopende brug zodat meer schepen kunnen passeren.. Dit is van toepassing op , zoals het BPR zegt, schepen (een roeiboot is ook een schip) van beperkte hoogte. De regel is in het leven geroepen voor met name motorboten die aan een kleine opening al voldoende hebben om te passeren. Samengevat geel aan DOORVAREN. Geel uit dan zie de zijlichten.

Edmee Meima Edmee Meima
16 apr 2023 13:03

Punt van aandacht mbt het bovenstaande plaatje en de uitleg Op t derde plaatje staat Bij groen bent u eerst aan de beurt Bij rood even wachten op groen. Dat is correct maar niet voor roeiboten! Voor roeiboten ( en al t andere scheepvaart wat onder de brug door kan zonder dat er gedraaid hoeft te worden) Verboden doorvaart wanneer het middelste lampje (oranje) uit is!

Edmee Meima Bernard Wortelboer 21 apr 2023 16:16
@Edmee Meima 16 apr 2023 13:03

Als het gele licht aan blijft mag je onder de brug doorvaren zodra dat kan. Toelichting: In artikel 6.26 lid 4 g en h van het BPR staat dat je bij één geel licht (tegenliggers ook toegestaan) en bij twee gele lichten (tegenliggers niet toegestaan) onder een gesloten brug door mag varen. In die onderdelen g en h van lid 4 wordt verwezen naar onderdelen a (enkel rood licht), b (dubbel rood licht) en c (rood boven groen licht). Dat laatste (geel bij rood boven groen) is pas per 2016 ingevoerd. Dat betekent dat je tijdens het openen van de brug ondanks de rode lichten (boven de groene) al mag passeren zodra de brug hoog genoeg is geheven. Dit kan tijd besparen voor zowel het wegverkeer als het waterverkeer. Als het gele licht niet zou branden mag je nog niet doorvaren. De reden voor deze regelgeving komt voort uit de wens om snellere doorstroming te krijgen voor het vaar- en wegverkeer.

Margriet Overbeek Margriet Overbeek
10 apr 2023 14:01

Fijn Christa, dit opfrissertje!

 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024