Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Mark Slats start de Golden Globe Race op Ohpen Maverick

Geplaatst op 13-06-2018  -  Categorie: Bericht  -  Auteur: Nico van Ravesteyn

2018-6-13-mark-slats-start-de-golden-globe-race-2Schip loopt top “ antwoordde Mark een paar dagen geleden toen hij in Zuid-Engeland aankwam voor de aanlooprace van de Golden Globe Race van Falmouth naar Sable d' Olonne (Frankrijk). Speciaal voor deze oceaanrace heeft hij vorig jaar een oud zeiljacht gekocht, de Maverick uit 1983. Een klassiek polyester seriejacht (Rustler 36) van 10,7 m lang met een lange kiel en aangehangen roer.  Dit schip heeft hij de afgelopen maanden stevig onder handen genomen. Nieuwe mast, verstaging en lieren, een nieuwe set zeilen, extra rompversterking. Het teakhouten dek is gesloopt om gewicht te besparen. De ex-Rijnlander Mark Slats vestigde medio januari een wereldrecord solo oceaanroeien met zijn heroïsche roeirace van Atlantic Challenge (ruim 3000 zeemijl) die hij in 30 dagen volbracht. Het verslag staat nog te lezen op de Rijnland site (14 januari 2018).

Nog geen half jaar later is zijn Peanuts verkocht en gaat hij op 1 juli in Sable d'Olonne  als enige Nederlander starten in de Golden Globe Race. Net zoals vorig jaar met de oceaan roeirace kunnen wij ook deze zeilrace via een tracker op de wereldkaart volgen, op www.goldengloberace.com staat een link naar de YB tracker staan onder Live. En voor wie facebook gebruikt: alle berichten en filmpjes van Mark zelf en zijn team komen op:
https://www.facebook.com/markslatsadventure.

2018-6-13-mark-slats-start-de-golden-globe-race-1De Golden Gobe Race  is een unieke 'retro sailing' solo zeilwedstrijd rond de wereld (circa 30.000 mijl) voor serieschepen gebouwd vòòr 1988 met vrijwel dezelfde uitrusting en afmetingen als het schip Suhali waarmee Robin Knox Johnson deze race in 1968 won. Dat wordt dus navigeren op sextant, papieren kaarten, kompas en gegist bestek in plaats van GPS, internet, elektronische log, (weer)kaarten en andere vaarelektronica van tegenwoordig. Ook geen autopilot, die zo belangrijk was voor Mark op de Peanuts. Hij heeft nu een zelfstuurinrichting die op de wind reageert. Mark heeft voor deze race les genomen in navigeren met een sextant. Zijn contact met de wal onderhoudt hij via een 'ouderwetse' korte golfradio. Verder mag er geen smartphone of laptop mee aan boord. Op de website van de Golden Globe Race staan de route en alle 18 schippers met hun boten die aan deze race meedoen. De deelnemers komen uit 13 landen, de leeftijden lopen uiteen van 26 (de enige vrouw, Susie Goodall, UK) tot 72 jaar (Jean Luc van den Heede, Frankrijk).

2018-6-13-mark-slats-start-de-golden-globe-race-3Mark is ondanks de korte voorbereidingstijd vol vertrouwen in zijn nieuwe schip en heeft veel zin om weer de oceaan op te gaan. Hij weet goed wat solo oceaanzeilen is. Zo voer hij in 2005 in zijn eentje met zijn Cornelia (een  moderner uitgerust zeiljacht van 14 m lang) in 205 dagen de wereld rond. Zijn nieuwe schip kan mogelijk met licht weer sneller gaan, maar op de zuidelijke breedten zal het moeilijk zijn de snelheden van zijn Cornelia te halen. Hij weet dat hij zeer goede en ervaren tegenstanders treft en doet daarom geen uitspraken over zijn kansen. Beluister maar zijn interview van begin juni voor www.watersport-tv (onderaan dit bericht). Dit gesprek voerde hij al op zijn nieuwe schip in de kleuren van hoofdsponsor Ohpen, die hem nog net op het laatste moment, enkele weken voor vertrek een belangrijke financiële reddingsboei toewierp. Mark heeft weer een sponsorproject met het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis gestart om de ontwikkeling van goedkopere kankermedicijnen te steunen, onder de naam “sailing4cancer”, meer hierover staat op zijn site  www.markslats.nl.

Ik hoor graag of binnen Rijnland nog belangstelling bestaat dit najaar weer een sponsoravond voor Mark te organiseren. Dan kunnen we bespreken hoe Mark het doet op deze race en gokken wanneer hij kan finishen in Sable d'Olonne.

 

Nico van Ravesteyn

 

 

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie op dit nieuwsbericht:

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 12 mei 2024