ROEIVERENIGING RIJNLAND
Schieland II
De Rijnland I werd omgedoopt tot Schieland II (zie 1968).
Rijnland II
De Rijnland II werd gedoopt door Jaap Peters. Voor een toelichting op de doper zie 1973, de doop van de Jaap Peters I. Uit onvrede over de kwaliteit en de kwantiteit van het achten bestand werd de “Actie Acht” gestart. Diverse ploegen werkten gezamenlijk mee aan de aanschaf van een tweetal achten door middel van fiscaal aftrekbare periodieke schenkingen aan de vereniging. De actie was mede het antwoord op het eerder door het bestuur afgewezen verzoek om een privé-acht in de loods te mogen leggen. Jaap Peters en Piet de Lint waren de trekkers van de actie. In twee weken tijd was er voldoende geld bijeen om met de beoogde leverancier Gehrmann in Celle (West Duitsland) te gaan praten. Er werd een overeenkomst gesloten voor de levering van een wedstrijd acht (de Rijnland II) en een gerepareerde 2e hands acht de Lapland. Dat 22 schip werd voorzien van een nieuw voorpunt. Op een laat moment werd de deal uitgebreid met de bijbehorende riemen. Bij het ophalen van de boten en riemen moest aan de grens aangifte worden gedaan. Dat deed Jaap Peters, met frisse tegenzin. Een andere roeivereniging die de boot via een binnenweg importeerde, kreeg de rekening echter later thuis bezorgd. De babyveteranen boekten in de Rijnland II successen bij de Heineken, de Head en de Ringvaartregatta. Het is niet bekend tot wanneer de boot in de vaart is gebleven. In 2000 werd er nog in gevaren maar in 2004 werd de Rijnland III gedoopt. Voor de toelichting op de naam zie Rijnland I 1968.
Lapland I
Deze boot was ter gelegenheid van het tweede lustrum gekocht. De naam Lapland is ontstaan uit het feit dat bij alle achten de naam op “land” eindigde en het feit dat de benodigde middelen bij elkaar waren gelapt. De boot werd gedoopt door Piet de Lint. De naam heeft dus niets te maken met Lapland in het hoge noorden. In zijn toespraak zei Piet de Lint o.a. het volgende: “naar hij had vernomen dat men een boot niet mag vernoemen naar een bevriende mogendheid zonder voorafgaand overleg had ir.r de Lint de gezant van Lapland opgezocht wiens ambtswoning hij na enige moeite in zijn woonplaats Wassenaar – waar om de andere villa een ambassade is – in een stille lommerijke laan achter de Kievit vond. Een sombere Lap in livrei deed hem open en leidde hem naar de gezant dr. Elandströnt die hij aantrof in een smoorhete dampende sauna. Na zich ontkleed te hebben nam ir. de Lint op de houten bank naast de gezant plaats en deelde hem het doel van zijn komst mede. Dr. Elandströnt bleek bijzonder enthousiast, vooral toen hij vernam dat de Lapland geen wedstrijdboot zou worden maar uitsluitend bestemd zou zijn voor veteranen”. (Rijnland katern november 1976) Het schip is later verkocht aan het restaurant ‘Thank God it’s Friday’ in Rotterdam.
Dobbe
De Dobbe (C1x) werd gedoopt door jeugdlid Marjolein Hazelbag. In Voorschoten kennen we de Dobbewetering in de veenzijdse polder tussen Voorschoten en Wassenaar en de Dobbewijk aan de westkant van Voorschoten. Een dobbe is een natuurlijke of een gegraven poel zonder aan- of afvoer. In of bij nederzettingen waren het vaak bluswatervijvers. Vaak waren het ook drink- of wasplaatsen voor het vee.
Schenk
De Schenk (C1x) gedoopt doorjeugdlid Bart Grundeken. Ook de Schenk is een water in de veenzijdepolder.
Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN LEIDSCHENDAM
071-5610314
NL07 INGB 0000 7056 66
siraterceS @rvrijnland.nl