Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 
 
 
 
 

Bootnamen

 

1994


Skiffs

Does I
Het is niet bekend wie de Does I heeft gedoopt. Het is niet bekend tot wanneer de Does I in de vaart is gebleven. In 2018 is de Does II in de vaart gekomen. De naam verwijst naar een van de oudste kunstmatige watergangen in Zuid-Holland. Deze werd waarschijnlijk al vóór 1200 gegraven. Omdat de monding van de Oude Rijn bij Katwijk in de twaalfde eeuw dichtslibde, ontstonden grote afwateringsproblemen in het Rijnland. Voor een betere waterafvoer, ook van de omliggende veenmoerassen, werd de Does gegraven die liep vanaf de Oude Rijn bij Leiderdorp naar het noordoosten. In de periode van de veenontginningen had de Does een belangrijke transportfunctie voor de afvoer van turf. De Does mondt bij Hoogmade uit in de Kromme Does en staat vandaar in verbinding met de Wijde Aa en het Braassemermeer. De Does en de Kromme Does worden omdat ze in elkaars verlengde liggen wel als één watergang beschouwd maar dit is dus onjuist. De korte en bochtige Kromme Does is een onderdeel van de Oude Ade terwijl de langere en kaarsrechte Does feitelijk een kanaal is.

Vliet I
De Vliet I is gedoopt door Siem van der Kooi, vicevoorzitter van 1981 tot 1982 en voorzitter van 1995 tot 1999. Het is niet bekend tot wanneer de Vliet I in de vaart is gebleven. In 2018 is de Vliet II in de vaart gekomen. De naam verwijst naar het water waaraan de roeivereniging ligt, de Vliet. De Vliet loopt van Leiden naar Delft waar het kanaal uitmondt in de rivier de Schie die bij Rotterdam in de Maas uitkomt. Waarschijnlijk is de huidige Vliet aan het einde van de twaalfde of het begin van de dertiende eeuw gegraven als verbinding tussen de Oude Rijn en de Schie. Op de plaats van de sluis bij Leidschendam lag tot halverwege de zeventiende eeuw een overtoom. De Vliet was hier afgedamd en passagiers van trekschuiten moesten overstappen om hun reis te vervolgen. Zware goederen moesten worden overgeladen, waarbij stapelrecht werd geheven. Langs de Vliet zijn in 1893 gietijzeren kilometerpalen geplaatst met daartussen basaltstenen hectometerblokken. Van de oorspronkelijke 24 kilometerpalen zijn er nog 10 over.

C-boten

Voorschoten
De Voorschoten (C4x+) werd gekocht van een renteloze lening van de gemeente Voorschoten. De boot werd gedoopt door dhr. Zoetemelk, toenmalig fractievoorzitter van het CDA. De boot kreeg de naam van de gemeente die ligt tegenover onze roeivereniging aan de overzijde van de Vliet. Het dorp is ontstaan op een oude strandwal en had een langgerekte vorm. Bodemvondsten tonen aan dat reeds 2000 jaar vC ter hoogte van de huidige Voorschotense wijk Boschgeest een nederzetting bestond van veehoudende vissers en jagers. De langgerekte vorm is ontstaan door lintbebouwing in de middeleeuwen. Floris V van Holland verleende in 1282 marktrechten voor een jaarmarkt in de Voorstraat. Het langgerekte plein met dorpspomp, oude lindebomen en gaslantaarns is een beschermd dorpsgezicht. Tot de Franse tijd was de kasteelheer van Duivenvoorde ambachtsheer van Voorschoten, nadien werd Voorschoten een zelfstandige gemeente. Voorschoten is nu vooral een forensenplaats. Met name in de eerste naoorlogse decennia is de gemeente sterk gegroeid: van bijna 5500 inwoners in 1934 naar ruim 25.000 in 2020. De Voorschoten is in 2020 nog in de vaart. 

Jeugdboten

Riccie
De Riccie (J1x) was voor het onderdeel werd van de Rijnlandvloot in bruikleen van de KNRB. De boot is niet opnieuw gedoopt. Het is niet bekend waar de naam naar verwijst. Het is niet bekend tot wanneer de Riccie in de vaart is gebleven.

 
 

Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
 071-5610314
 NL07 INGB 0000 7056 66
 siraterceS.[antispam].@rvrijnland.nl

 
 
 
 

Laatst bijgewerkt op 22 oktober 2024

 

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
 071-5610314
 NL07 INGB 0000 7056 66
 siraterceS.[antispam].@rvrijnland.nl