Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 
 
 
 
 

Bootnamen

 

1977


C-boten

De Poelgeest
Van de Poelgeest (C2x-) is de doper niet bekend. De boot is in 2019 geschonken aan KZ&RV Neptunus in Delfzijl. De naam verwijst naar het gebied Poelgeest bij Oegstgeest. Het beslaat de Veerpolder, de Klaas Hennepoelpolder en een gedeelte van de Broek- en Simontjespolder. Het ligt ongeveer tussen de spoorlijn van Leiden naar Haarlem/Amsterdam en de Haarlemmertrekvaart. In het gebied is een woonwijk en een natuurgebied met grote vogelrijkdom ontwikkeld. De naam Poelgeest verwijst ook naar het kasteel Oud-Poelgeest. Hoewel in 1996 ook een boot Oud-Poelgeest werd genoemd is dit een betere plek om iets over Oud-Poelgeest te vertellen temeer daar ook de naam Aernsteyn (zie hieronder) naar de naam Oud-Poelgeest verwijst. Kasteel Oud-Poelgeest ontstond kort na 1300 als een versterkt huis op een strandwal, een geest, in een gebied 'omzoomd door moerassen en poelen'. Verschillende geslachten hebben het huis bewoond waaronder het geslacht Alkemade. Na het beleg van Leiden waarbij het kasteel werd verwoest, werd het rond 1660 in sobere stijl herbouwd. Het kasteel ligt op een landgoed van ruim 10 ha. met loofbos, vijver en waterlopen waarop ook een koetshuis uit de negentiende eeuw, een kapel, een tuinmanswoning en een waterput te vinden zijn. Het kasteel heeft vele eigenaren gekend. Een beroemde bewoner van het kasteel was de Leidse professor Herman Boerhave. Hij plantte bijzondere bomen en gewassen op het landgoed en legde er een kruidentuin aan. De uivormige torens dateren van de negentiende eeuw. In 1940 kwam het kasteel in handen van de gemeente Oegstgeest. Het beheer van het landgoed, het kasteel, het koetshuis en de overige op het terrein gelegen monumenten is door de gemeente in 1988 toevertrouwd aan de Stichting Erfgoed Oud-Poelgeest. Als je bij een roeitocht of de Rijnlandmarathon over de Haarlemmertrekvaart richting Warmond roeit, kun je even voorbij de ijsbaan aan bakboord een sloot inroeien. Je vindt dan een leuke plek voor een koffiepauze in het park met uitzicht op het kasteel.

Aernsteyn I
De Aernsteyn I (C2x+) is gedoopt door Peter Versteeg. In deze boot werd met veel plezier gevaren tot de boot na de ringvaartregatta in 2015 van de botenwagen viel. Onderdelen van de boot zijn tijdens het lustrum van dat jaar per opbod verkocht. De naam Aernsteyn werd gebruikt als synoniem voor de heerlijkheid Alkemade en het latere Oud-Poelgeest.

Wherry's

In navolging op de succesvolle “actie acht” in 1976 werd er kort daarna een soortgelijke actie 23 gestart voor de aankoop van nieuwe wherry’s. Na uitvoerig marktonderzoek werd besloten mee te doen met een KNRB project voor de aanschaf van kunststof wherry’s. Tot die tijd waren ze altijd van hout. Uiteindelijk werden er na een bezoek aan de bouwer Gehrmann te Celle drie wherry’s besteld als onderdeel van het KNRB project van zes wherry’s en rwee rompen. In 1993/1994 werden ze totaal gereviseerd.

Vrouw Vennemolen
De Vrouw Vennemolen werd gedoopt door de molenaar A.A. van Zeggelen. Het is niet bekend wanneer de Vrouw Vennemolen uit de vaart werd genomen maar in 2003 werd weer een wherry gedoopt met de naam Vrouw Venner. De Vrouw Vennemolen is een van de mooiste wipmolens van Rijnland. Hij is gelegen aan de Oude Ade waarop hij uitmaalt. De molen is van oorsprong vroeg zeventiende-eeuws. Hij komt als 'Vennemolen' voor op de kaarten uit 1618. De molen is in 1835 grotendeels vernieuwd waarbij in het bovenhuis een voor kenners opvallende constructiefout werd gemaakt; de schoren of windbanden in de zijkanten zijn 'trekkend' in plaats van 'stekend' geplaatst. In 1935 werd de molen grotendeels vernieuwd door de molenmakers Gerrit van Heteren uit Hoogmade en Gerrit van Geer uit Woubrugge. Het bestek maakte molenmaker Jan Melman uit Warmond. Tijdens de Duitse bezetting luisterden buurtbewoners 's avonds in de molen naar Radio Oranje. De molenwieken dreven de dynamo aan die de accu van het radiotoestel voedde. In 1954 brak de koningsspil en werd een elektrisch hulpgemaal geplaatst wat het einde betekende van de windbemaling. De molen werd in 1963 en 1996-1998 gerestaureerd. In 2009 werden opnieuw diverse onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. De molen is gelegen nabij het dorpje Oud-Ade in de Vrouw Vennepolder. De in de Vrouw Vennepolder gelegen gronden behoorden in het verleden toe aan de Vrouwenabdij van Rijnsburg. Het gebied viel onder het burgerlijk rechtsgebied van Rijnsburg. Het landschap is onderdeel van het typisch Hollandse veenweidelandschap dat vanaf de elfde eeuw is ontstaan door het ontginnen van grote veenmoerassen. Dit leidde tot een onregelmatig stelsel van sloten en boerenland. Dit ontginningspatroon is in de Vrouw Vennepolder nog terug te vinden.

Munnikenmolen
De Munikkenmolen is gedoopt door Rik Hofsté en in 1985 al weer verkocht. Ook de Munnikkenmolen is een wipmolen. Er is al een eerste vermelding van een Munnikemolen in 1486. In 1566 werd een nieuwe Munnikenmolen op een andere plaats aan de rand van de Munnikenpolder gebouwd. In 1834 werd een nieuwe wipmolen gebouwd die al in 1890 weer werd vervangen omdat de molen door nalatigheid van de molenaar was afgebrand. Deze molen heeft dienstgedaan tot in 1958 een gemaal de bemaling overnam. In 1964 heeft de gemeente Leiderdorp de molen gekocht. De locatie van de molen nabij een snelweg en tegen de een woonwijk met hoogbouw was ongunstig geworden zodat in 2009 de gemeente Leiderdorp besloot de molen te verplaatsen naar de Munnikenpolder. Dit leidde tot fel protest van de omwonenden. De molen staat nu aan de rand van Leiderdorp, langs de Dwarswetering. De molen is inmiddels weer maalvaardig.

Hoop doet leven I
De Hoop doet Leven I is gedoopt door Ank van Lokhuizen, de notaris die heeft meegewerkt aan het opstellen van de statuten van onze vereniging. 24 De Hoop doet Leven is een poldermolen in Voorhout. Oorspronkelijk stond deze grondzeiler in Rijnsburg waar hij werd gebouwd ten behoeve van de bemaling van de polder Kamphuizen. De molen heeft een half overkapt ijzeren scheprad buiten de molen,. Door uitbreiding van de bloemenveiling Flora was er voor de molen geen ruimte meer. In 1999 is de molen verplaatst naar de polder Elsgeest waar hij op 11 november 2000 in bedrijf werd gesteld. Vrijwilligers bemalen met deze molen de polder Elsgeest. De Hoop doet Leven werd op het moment dat de molen een halve meter boven de grond hing eigendom van de Rijnlandse Molenstichting. De molen was toen geen onroerend goed meer en viel daarmee onder een gunstiger belastingtarief.

 
 

Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
 071-5610314
 NL07 INGB 0000 7056 66
 siraterceS.[antispam].@rvrijnland.nl

 
 
 
 

Laatst bijgewerkt op 22 oktober 2024

 

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
 071-5610314
 NL07 INGB 0000 7056 66
 siraterceS.[antispam].@rvrijnland.nl