Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 
 
 
 
 

Bootnamen

 

2005


Skiffs

Maresingel
De Maresingel werd gedoopt door Hester Eriks. Hester Eriks is lid van verdienste. Zij was actief in de kledingcommissie en de CARR. De naam verwijst naar de Maresingel in Leiden. De Maresingel ligt aan de noordrand van de in de zeventiende eeuw gereed gekomen singelstructuur die de binnenstad van Leiden omsluit en loopt in oostelijke richting gezien van de Mare tot aan de Herengracht. Aan de binnen- of centrumzijde ligt geen doorgaande straat direct langs het water omdat hier de stadswallen en bolwerken lagen. Nadat deze hun functie hadden verloren, werden er langs de singel industriële bedrijven gevestigd. De meeste industriegebouwen zijn inmiddels verdwenen. Maar de nog in gebruik zijnde Lichtfabiek, een elektriciteitscentrale met een ruim 80 meter hoge schoorsteen en de spinnerij van de voormalige textielfabriek Clos&Leembruggen herinneren nog aan het industriële verleden van de plek. Hierdoor ligt er in de singel een buis en is doorvaren niet mogelijk.

Morssingel
De Morssingel werd gedoopt door Tanja Appel. De naam verwijst naar de Morssingel in Leiden. De singel ligt aan de noord-westrand van de in de zeventiende eeuw gereed gekomen singelstructuur die de binnenstad van Leiden omsluit en loopt van het Galgewater tot aan de Rijnsburgerbrug tussen de Stationsweg en de Steenstraat. Aan de binnen- of centrumzijde ligt geen doorgaande straat direct langs het water omdat hier de stadswallen lagen. Hier is nu het Museum van Volkenkunde dat in het voormalig Academisch Ziekenhuis is gevestigd. Aan de stadszijde bevinden zich delen van de binnenvestgracht en ook de Morspoort, een restant van de Morspoortkazerne en standerdmolen De Put met een klein parkje. De singel is vernoemd naar De Mors of moeras, het voorheen natte gebied aan de lage noordzijde van de Oude Rijn. 

Tweeën en vieren

Grumpy Old Men
De Grumpy Old Men (2-) is gedoopt door Ad Dubbeldam. De boot werd geschonken door Hans Marten Hazelbag en Ruud Wessel. Ad Dubbeldam is actief als coach en heeft veel kennis van roeitechniek. Hans Marten en Ruud roeiden al bij R&ZV De Amstel samen in een dubbel twee. Toen zij beiden bij onze vereniging kwamen roeien, rees het plan een eigen twee zonder te kopen en deze bij de vereniging te stallen. In die tijd kon dat alleen als de boot werd geschonken waarbij gebruiksrechten werden afgesproken. De naam van de boot verwijst naar de twee oude heren uit de Muppetshow, Waldorff and Stattler. Dat zijn de ‘grumpy old men’. Zij zitten in elke muppetshow in de loge te mopperen dat het allemaal niks is en dat alles vroeger beter was. Maar ondanks al die kritiek zijn ze wel altijd bij en daarmee dus (zonder dat te willen toegeven) toch wel de grote fans van die show.

Dorrepaal
De Dorrepaal (4x+/4+) werd gedoopt door Ruud de Graaff, penningmeester van 2013 tot 2015. De Dorrepaal werd gedeeltelijk gefinancierd door de Pinewoodiesploeg waarvan Ruud de coördinator is. De Pinewoodies wilden de boot de naam geven van een overleden ploeglid. Toen dit verzoek werd afgewezen kreeg de boot de naam Dorrepaal omdat het overleden ploeglid hier naast woonde. De Dorrepaal is in 2020 in de vaart. De naam verwijst dus naar de buitenplaats Dorrepaal. Deze buitenplaats werd rond 1632 door dhr. Kettingh opgericht als buitenplaats Leeuwenbergh. De buitenplaats heeft veel eigenaren gehad waaronder Emalia Maria Dorrepaal die de naam wijzigde in huize Dorrepaal. Volgens haar testament mocht het huis na haar overlijden alleen nog gebruikt worden als zorginstelling. Aan de achterkant van de villa Dorrepaal lag vliegveld Ypenburg en aan de voorzijde de Oude Tolbrug met een directe verbinding naar Den Haag, het regeringscentrum. Deze strategische plek werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers bezet maar op 10 mei 1940 heroverde Luitenant George Maduro de villa. Nu vind je op het landgoed een kwekerij en een tuinwinkel waar mensen met een verstandelijke handicap werken. Dit is geheel in lijn met het testament van Emalia Maria Dorrepaal.

Wherry's

Rode Leeuw
De Rode Leeuw (W2x) werd gedoopt door Cas en Agneet Roest. Agneet was van 2011 tot 2015 verantwoordelijk voor de ledenadministratie. De naam De Rode Leeuw verwijst naar een ronde stenen stellingmolen op de vest van Gouda. De molen werd omstreeks 1727 gebouwd ter vervanging van een houten wipmolen op die plaats. In 1771 werd molenkap gerestaureerd. Ter herinnering aan deze restauratie is dit jaartal aangebracht in de baard van de molen. Ten onrechte wordt gedacht dat dit het bouwjaar van de molen geweest zou zijn. In 1894 werd de molen door de bliksem getroffen, maar niet onherstelbaar beschadigd. In de loop van de twintigste eeuw heeft de molen gedurende een lange periode geen maalwerk verricht. Meerdere keren waren er plannen om de molen te slopen. Halverwege de jaren tachtig van de twintigste eeuw werd de molen gerestaureerd. In 1986 was de molen weer maalvaardig. De Rode Leeuw was ook de naam van het ‘lunchrestaurant’ waar in het eerste gebouw van onze vereniging aan de Kniplaan iedere woensdag een lunch werd geserveerd. Later werd dit in de huidige sociëteit nog enige tijd voortgezet op de derde vrijdag van de maand. Eén van de organisatoren was Jan Roest, de vader van Cas. 

 
 

Heb je gevonden wat je zocht?
                 

 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
 071-5610314
 NL07 INGB 0000 7056 66
 siraterceS.[antispam].@rvrijnland.nl

 
 
 
 

Laatst bijgewerkt op 22 oktober 2024