ROEIVERENIGING RIJNLAND
Ade
De Ade, de Zijp en de Peter Reimer en daarna in 2004 de Leede en de Zijl zijn skiffs van Filippi. De Ade werd gedoopt door Annelies en Winfred Haase. Winfred Haase is erelid van de vereniging. Winfred was commissaris materieel van 2004 tot 2010. Hij is wedstrijdroeier en coach. Annelies was de eerste coördinator voor de skiffinstructie. Annelies is actief als wedstrijdroeier, stuurvrouw van wedstrijdachten en coach.
De naam Ade verwijst naar een korte rivier/veenstroom in Zuid-Holland die deel uitmaakt van de vaarwegen rond de Kagerplassen. De Ade vormt een noord-zuidverbinding tussen het zuidelijkste deel van de ringvaart van de Haarlemmermeer en de Kleipoel of Kiekpoel, een van de kleinere Kagerplassen. De Ade is slechts 2 km lang en stroomt met een scherpe Sbocht door een karakteristiek Zuid-Hollands veenweidegebied. De westoever wordt gevormd door de Aderpolder en de Buurtepolder. Beide polders zijn eilanden, gelegen aan de noordoostelijke rand van de Kagerplassen. Ze zijn alleen via pontjes bereikbaar. Het pontje naar de Buurterpolder gaat over de Ade. De oostelijke oever wordt gevormd door de
Veender- en Lijkerpolder en de Kaspolder. De Ade staat op oude kaarten wel aangegeven als de Aa of de Oud A. De Ade moet, ondanks deze oude namen niet verward worden met de Oude Ade, een ander en veel smaller riviertje dat iets verder zuidwestelijk is gelegen.
Zijp
Ook de Zijp werd gedoopt door Annelies en Winfred Haasse. De naam verwijst naar het riviertje de Zijp, op oude kaarten de Sijp of Zyp, een veenstroom die het Vennemeer en het Zweiland, twee van de Kagerplassen met elkaar verbindt. De Zijp is slechts 1,0 km lang en loopt ongeveer in een noord-zuid richting met halverwege een bocht. De Zijp loopt door een karakteristiek Zuid-Hollands veenweidegebied met slechts één boerderij - genaamd Zijleinde - halverwege de westoever in de Boterhuispolder. Langs de oostoever ligt de Zweilandpolder. In de zomer wordt de Zijp druk bevaren door watersporters. In de noordelijke helft van de rivier liggen veel woonboten afgemeerd. Bij de monding in het Zweiland ligt op de oostelijke oever de Kaagsociëteit. De Zijp is een zogenaamde ‘primaire watergang’ en wordt door het Hoogheemraadschap onderhouden.
Peter Reimer
De Peter Reimer werd gedoopt door zijn naamgever. Peter Reimer is erelid van de vereniging. Hij was penningmeester van 1990 tot 1996 en voorzitter van 1999 tot 2005. Hij had een belangrijke rol bij de financiering van de nieuwbouw in 1994.
Berin
De Berin werd gedoopt door Jan de Rooij, bootsman van de vereniging van 1987 tot 2005. De boot werd gekocht door Mies Bernelot Moens en geschonken aan de vereniging. Mies was van 2009 tot 2015 wedstrijdcommissaris. Mies werd in 2016 houder van het wereldrecord ergometer in de leeftijdsklasse 70 – 74 jaar. De naam van de boot is door Mies bedacht en is verbonden met haar roeigeschiedenis. Tijdens internationale wedstrijden roeide zij tegen Russinnen die zo sterk waren als beren. De boot is van het merk Hudson uit Canada, een land dat Mies associeert met beren. Ber(inn)en boezemen door hun immense kracht ontzag en angst in.
Roomburg
De Roomburg (C2x+) werd gedoopt door Jan van Blankenstein. Jan van Blankenstein was van 1979 tot 1981 vicevoorzitter maar vooral heeft hij veel instructie gegeven en gecoached. Hij was in de periode 2012 – 2014 één van de twee leden die het Rijnlandarchief op orde heeft gebracht. In 2018 werd hij lid van verdienste. Roomburg is een wijk in Leiden. Dit gebied werd al in de Romeinse tijd bewoond. In een negende-eeuws document wordt vermelding gemaakt van het huis of de nederzetting Rodanburg. Het huidige gebied Roomburg grenst aan de plaats waar zich aan de Oude Rijn het Romeinse legerkamp Matilo moet hebben bevonden. Daarheen liep in die tijd al een waterloop, mogelijk het Kanaal van Corbulo, een Romeins kanaal van Voorburg tot de Rijn. In de vroege middeleeuwen werd Roomburg nog wel bewoond, maar veel extensiever dan voorheen. In de dertiende eeuw is er een kasteel gebouwd met de naam Rodenburg, dat in de zestiende eeuw is afgebroken. Ten zuiden van Rodenburg bevond zich vanaf de vijftiende eeuw het Sint-Margarethaconvent waarvan de landerijen uiteindelijk het grootste deel van Roomburg besloegen. Na de onrust die ontstond door de Beeldenstorm en de Nederlandse Opstand werd het klooster in 1572 verlaten. In de jaren daarna werd het soms gebruikt door buitenlandse troepen, soms verdedigd door de Leidenaren, maar uiteindelijk geheel vernield. In de zeventiende eeuw werd Roomburg geheel ingepolderd en deels afgegraven voor baksteenproductie. Tot ver in de twintigste eeuw werd de polder gebruikt voor landbouw. In 1912 werd van de Vliet en de Roomburgerwetering het RijnSchiekanaal gemaakt. Het in 2013 geopende archeologisch park Matilo blijft vrij van bebouwing.
Allemansvriend
De Allemansvriend (C4x+) werd verworven door een ledenactie en gedoopt door Leonie de Roo de la Faille die ook de naam bedacht. Allemansvriend, een boot voor iedereen. Leonie was actief voor het toenmalige Katern van de vereniging en zij is drager van de Gouden Speld. De naam Allemansvriend betekent iemand die bij iedereen geliefd is en geen vijanden heeft maar ook wel iemand die iedereen te vriend wil houden. Niet te verwarren met een allemanseind, een rijkelijk versierd stuk touw dat bevestigd is aan de klepel van een scheepsbel of luidklok. En zeker niet met een omstreden theorie dat het allemansend een stuk touw zou zijn met daaraan een kwast dat rond de Gouden Eeuw gebruikt werd op schepen voor de persoonlijke hygiëne. Na het poepen gebruikte men het allemansend om de billen schoon te vegen waarna het allemansend weer terug in zee werd gegooid. Door het zoute zeewater bleef het uiteinde van het touw schoon.
Valk II
De Valk II werd gedoopt door Robbert Schrijver. Het is niet bekend wanneer De Valk II uit de vaart is genomen. In 2017 werd De Valk III gedoopt. Voor de toelichting op de naam zie Valk - 1969.
Vrouw Venner
De Vrouw Venner werd gedoopt door P.J. Verschoor, Wethouder in Voorschoten Voor de toelichting op de naam zie Vrouw Vennemolen - 1977.
Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN LEIDSCHENDAM
071-5610314
NL07 INGB 0000 7056 66
siraterceS @rvrijnland.nl
Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN LEIDSCHENDAM
071-5610314
NL07 INGB 0000 7056 66
siraterceS @rvrijnland.nl